2024.01.21. 12:03
Disznótoros hagyományőrzés Ajkán
Tizenhatodik alkalommal tartotta az Ajkarendekért Egyesület a hagyományos disznóvágást január közepén.
A közösségi ház udvarán folyt a pörzsölés majd a feldolgozás
Fotó: Gyarmati László / Napló
A 205 kilós állatot egy helyi gazdától, Töltl Norberttől vásárolták, majd helyben le is vágták. A közösségi ház udvarán folyt a pörzsölés majd a feldolgozás. Az összeszokott férficsapat az udvaron tevékenykedett, a nők a közösségi házban készültek a kolbász- és hurkatöltéshez, darabolták a hozzávalókat. Hagyomány szerint a disznó körmébe töltött pálinkával koccintottak. Az udvar végén a szabadtéri kemencét is befűtötték, abban készítették a húsételeket az esti közös vacsorához. A disznótoros sült hús, húsos káposzta és húsleves volt.
A program az egy évig tartó városrészek közötti programsorozat, a Modern Ajka része volt. A helybeli gyerekek közül sokan részt vettek az eseményen, érdeklődve nézték, mit csinálnak a felnőttek. Ma már a családoknál nem szokás a disznóölés, ők csak így tudhatják meg, hogyan készül a hurka, a kolbász, a disznósajt.