Két mázsás állat

2024.01.21. 12:03

Disznótoros hagyományőrzés Ajkán

Tizenhatodik alkalommal tartotta az Ajkarendekért Egyesület a hagyományos disznóvágást január közepén.

Tisler Anna

A közösségi ház udvarán folyt a pörzsölés majd a feldolgozás

Fotó: Gyarmati László / Napló

A 205 kilós állatot egy helyi gazdától, Töltl Norberttől vásárolták, majd helyben le is vágták. A közösségi ház udvarán folyt a pörzsölés majd a feldolgozás. Az összeszokott férficsapat az udvaron tevékenykedett, a nők a közösségi házban készültek a kolbász- és hurkatöltéshez, darabolták a hozzávalókat. Hagyomány szerint a disznó körmébe töltött pálinkával koccintottak. Az udvar végén a szabadtéri kemencét is befűtötték, abban készítették a húsételeket az esti közös vacsorához. A disznótoros sült hús, húsos káposzta és húsleves volt. 

Fotó: Gyarmati László / Napló

A program az egy évig tartó városrészek közötti programsorozat, a Modern Ajka része volt. A helybeli gyerekek közül sokan részt vettek az eseményen, érdeklődve nézték, mit csinálnak a felnőttek. Ma már a családoknál nem szokás a disznóölés, ők csak így tudhatják meg, hogyan készül a hurka, a kolbász, a disznósajt. 

Fotó: Gyarmati László / Napló

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában