Pozsgafa

2023.12.18. 17:03

Hó már nincs, hóvirág még nincs, de fehér virág annál több van decemberben

A fagyok elmúltával azok beköszöntéig, az év nagyobb részében az erkélyünkön tölti mindennapjait ez a jó néhány éves növényünk, melynek őshazája Dél-Afrika és Madagaszkár. Télen azonban Európa szívében is gyönyörű virágokat hoz, ez a tél sem kivétel.

Benkő Péter

Decemberről decemberre minden évben több virágot hoz

Fotó: Benkő Péter

Nem valami különleges, ismeretlen növényről van szó, hiszen több helyen találkozunk a pozsgafával. Ahogy neve is utal rá, pozsgás növény, azaz leveleiben raktározni tudja a vizet. Ellentétben a kaktuszfélékkel, a pozsgafa a rendszeres nyári locsolást duplán meghálálja – de nem akkor. Decemberben bontják ki szirmaikat a csillag alakú, majdnem fehér virágai.

A pozsgafa ráadásul nem túl igényes, természetes élőhelyén, a sziklás, száraz domboldalakon ezt megszokta. Viszont ha nem jut kellő fényhez, esetleg még fiatal, nem feltétlenül virágzik. De akkor sem, ha túl sok tápanyaggal látjuk el. Ha viszont telente sem nem fagyban, sem túl melegben nem tartjuk, s időnként locsoljuk, virágba borul. Így tett most is, amivel talán azt jelzi, szereti a helyét, a körülményeket. A megfelelő körülményeket egy lépcsőház klímája és az ablak melletti sarok nyújtja számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában