Hűsítés

2023.08.28. 12:00

Légkondicionálók: luxus vagy szükséglet?

Az elmúlt években annak ellenére nőtt folyamatosan a légkondicionálók piaca, hogy sok helyen bizony 5-10 százalékos vagy még magasabb drágulásról kell beszámolnunk. De mik az idei nyár trendjei, milyen klímákat keresnek a vevők és a lényeg: mennyibe kerül, ha a hűs szobában szeretnénk pihenni, miközben kint hőségriadó van? Ezekre kerestük a választ a Pápán és 60 kilométeres körzetében közel egy éve működő, hat embert foglalkoztató Klíma Csóka Kft.-nél.

Haraszti Gábor

A választéknak csak a képzelet (és a pénztárca) szabhat határt Fotó: Haraszti Gábor

Csóka Zoltán klíma- és légtechnika szerelő több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik klímaszerelésben és javításban. Mint mesélte, semmit nem bíz a véletlenre, csapatával mindet úgy végeznek el, mintha azt saját magunknak csinálnák. Nagyon fontos, hogy a precízség mellett a tisztaságra is nagy figyelmet fordítanak. A cég vezetője azt mondta, klímaválasztáskor az ár mellett fontos a csendesség, az energiahatékonyság és ma már alapvető, hogy a klímát télen fűtésre is lehessen használni. 

- Panaszra nincs okom, sok dolgunk volt/van az idei nyáron is, de az állami támogatások hiánya miatt környezetünkben egy kisebb visszaesés érezhető a piacon – mondta a klímaszerelő. - Azt vettem észre, hogy hullámokra bontható a szezon, van, amikor egy-két héten keresztül megállás nélkül csörög a telefon, máskor egy hét alatt alig szerelünk be egy-kettőt. Egyébként mi a telepítés árán nem változtattunk a tavalyi évhez képest, azt tudom mondani, hogy nagyjából egy átlag klíma beszereléssel együtt körülbelül 400.000 forintba kerül. A hűtő-fűtő klímát inkább hűtésre ajánlják, viszont létezik az úgynevezett téliesített berendezés, amit fűtésre optimalizált. A beszerelést sok minden befolyásolja, például, hogy milyen a faláttörés, mennyit kell csövezni, mennyire férünk hozzá a ház azon pontjához, ahova a berendezés kerül, de nagyjából két és négy óra alatt végezni szoktunk a munkálatokkal.

Csóka Zoltán elmondta, egy évben körülbelül 800 klímát szerelnek fel, a szerelő búcsúzóul az évi kétszeri – őszi és tavaszi - karbantartást javasolta, amit fontos, hogy szakemberrel végeztessünk el, ellenkező esetben elveszik a garancia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában