2023.07.20. 11:00
A gyalogbodza útja a réttől a kalácsig
A gyalogbodza feldolgozását, a lekvárfőzést láthatják az érdeklődők szeptember 2-án Jásdon, a Bodzaháznál.
A magyarországi gasztronómiában szinte teljesen ismeretlen a gyalogbodza felhasználása. Ugyanis a gyalogbodza egy mérgező növény, azonban a jásdi asszonyok lekvárt készítenek belőle. Innen ered a jásdiak, gúnyneve, miszerint a "Jásdiak a bodzások". A reggeltől estig tartó program a bogyó szedésétől a lekvárfőzésig tart, miközben látványsütés keretében elkészítik a bodzás-mákos hosszúkalácsot, Jásd gasztrozászlóshajóját. Gasztrobloggerként meghívták Gáspár Beát és Dobos Bea mutatja be mindenmentes süteménykészítési tudását, a bodzalekvár és -lé újragondolását, miközben a Bodzaházban egész nap interaktív, digitális módon süthetnek a vendégek. Kézművesprogram, gyerekjátékok, élő zene színesíti a rendezvényt.