2023.04.05. 17:30
Briósnyuszi és kalácskoszorú is készül a húsvéti sonkához Zircen
Nyuszi ül a pékség polcán és színes tojások kerültek a fonott koszorúk közepébe Zircen. Húsvét előtt többen keresik a sós kalácsokat, sok vidéken a sonkával eszik ezeket, asztaldísznek és locsolóajándéknak szintén viszik, a gyerekek pedig valószínűleg szívesebben megeszik a brióst, ha tapsifülesre emlékeztet.
Horváthné Illés Anikó és a zirci Horváth Pékség eladói mutatták meg a húsvét előtt népszerű termékeket Fotó: Rimányi Zita
A pékek gyakran az ünnepek idején is dagasztanak, sütnek, ugyanakkor a zirci Horváth Pékségben dolgozók igyekeznek ilyenkor megajándékozni vásárlóikat. Ezért készítenek az alkalomhoz illő, kedves formájú péksüteményeket, szilveszter előtt például malacot, a napokban pedig briósnyuszit, a családias hangulat jegyében.
Horváthné Illés Anikó elmondta, hogy hagyományos formákat, ízeket is keresnek a vevők húsvét előtt.
Kalácstésztából formált sós termékeket mostanában többen előre megrendeltek a hosszú hétvégére, háziasszonyok, éttermek is, több vidéken ugyanis az a szokás, hogy sonkához tálalják ezeket.
Akad, amelyikre mandulás díszítés került. Aki viszont az édeset szereti, manapság választhat akár narancsos-csokoládésat vagy meggyes-mákosat.