2020.12.26. 09:00
Mámor: extrán csokis francia könnyelműség
A csokoládés sütemények királynőjeként formába öntött édességmámorként csap le ránk a csokoládészuflé. A tökéletes kivitelezés nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen.
Forrás: shutterstock
A szuflé, más néven felfújt, méltán népszerű étel, hiszen kívül ropogós, belül pedig mennyei folyékony csokoládét találunk – ha megfelelően készítjük el. A sütemény titka a megfelelő sütési idő megtalálása, ugyanis ha túl sokáig kering a meleg levegő a sütemény körül, akkor a belseje is megszilárdul, azonban, ha kevés időt adunk neki, akkor kívül is nyers marad.
Ami a formát illeti, nem kell kifejezetten a szufléformára szorítkoznunk, használhatunk bármilyen kerámia sütőformát vagy akár tálalógyűrűt is.
A hozzávalók: egy darab tojás, egy darab tojássárgája, 3,5 dkg cukor, 1,6 dkg liszt, hat dkg vaj és hat dkg étcsokoládé, melynek kakaótartalma 50-60 százalékos. A forma kikenéséhez szükségünk van még egy dkg vajra és egy evőkanál cukrozatlan kakaóporra.
A csokoládét a vajjal gőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Eközben a cukrot habosra keverjük a tojással és a tojássárgájával. Ehhez hozzáadjuk a langyos csokit, majd a lisztet is óvatosan belekeverjük.
A formákat jó alaposan kivajazzuk és megszórjuk a cukrozatlan kakaóporral – a receptünkben leírt mennyiség két szufléformához elegendő. Ezt követően jön a sütés, ami a „legkockázatosabb” rész, ugyanis az elkövetkező néhány perc a legmeghatározóbb a végeredmény szempontjából. Légkeveréses sütőben 200 fokon körülbelül 10 perc alatt készre sütjük. Amikor szépen megemelkedik a sütemény, akkor pont jó. Óvatosan tányérra borítjuk. Ha megfelelően kivajaztuk-kakaóztuk a formát, akkor gond nélkül ki tudjuk borítani. Akkor tökéletes, ha kívül ropogós, belül pedig még kissé folyós a csoki.
Tálalhatjuk vaníliafagylalttal, tejszínhabbal vagy gyümölcslekvárral. Hűtőben tartva másnap is fogyasztható, bár ennél a mennyei csokicsodánál nem fenyeget a veszély, hogy másnapra is marad.