Pszichológia

2020.09.13. 11:00

A fiatalok több mint fele nem elégedett a testével – utánajártunk az önképzavar okainak

Egyre több fiatal elégedetlen a testével, aminek két fő oka van a szakemberek szerint: a közösségi média befolyása, vagy a rossz szülői minta. Az elégedetlenség érzése sokszor csap át testképzavarba, amely néhány jellegzetes tünet alapján jól felismerhető és kezelhető.

Tóth B. Zsuzsanna

Forrás: shutterstock

A testi megjelenéssel és a testsúllyal való elégedetlenség világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. Egy női attitűdökre vonatkozó brit felmérés szerint a 11–21 év közötti lányok 62 százaléka szeretne fogyni, 50 százalékuk próbált már valamiféle fogyókúrát, és 29 százalékuk fontolgatja a plasztikai műtétet. Egy másik felmérés szerint a nyugati egyetemisták 80 százaléka számolt be testi elégedetlenségről.

De miért elégedetlenek magukkal a mai fiatalok? Egy ausztrál pszichológiaprofesszor, Marika Tiggemann évek óta kutatja az evészavarokat, kiváltképp azok összefüggését a közösségi médiával. A nyolc-kilenc, illetve 13–15 éves lányokat vizsgáló tanulmányában arra jutott, hogy az interneten töltött idő arányos a vékony testképre és a soványságra való törekvéssel. Hasonlóan látja a helyzetet Magyarországon Bacsa Hédi terapeuta is.

– Ha nem elég erős az énképünk, könnyen befolyásolhatók vagyunk a közösségi média által. A torz képhez és az aktuális divathoz való igazodás minden korosztályt érint, de a fiatalok körében hordozza magában a legnagyobb veszélyt, hiszen ők még nehezebben ítélik meg, mi a helyes, és mi nem az – mondta Bacsa Hédi, aki ugyanakkor nem csak a közösségi oldalakat okolja az egyre több testképzavaros fiatalért.

– Sokszor a szülők testképzavara is rávetül a gyerekekre. Előfordul, hogy az anyuka vagy az apuka rossz példát mutat, a gyerekek pedig a tőlük látott mintákból építkeznek. Olyat szintén tapasztalok, hogy valaki nem tudja elfogadni a saját testét, ezért a gyermekén próbálja behajtani az ellenkezőjét. Például egy vékony anyuka azért piszkálja a lányát, hogy a több edzéstől gömbölyűbb legyen – nyilatkozta a terapeuta.

Bacsa Hédi szerint a testképzavart magunk is felismerhetjük. A testkép testünk összetett belső leképződése, amely személyes és társas tapasztalatok során fejlődik ki. A testképzavarban szenvedők önértékelése sérült, megszállottan hiszik, hogy csak akkor felelnek meg a szociális elvárásoknak, ha elérik az általuk megszabott súlyt. Kényszeresen ragaszkodnak szabályaikhoz, beteges lelkifurdalás, önvád, önutálat jellemző rájuk a szabályok esetleges megszegése esetén.

Fotó: shutterstock

– A testképzavar jele lehet, ha valaki sosem érzi jól magát a bőrében. Akkor sem, ha tíz kilóval soványabb, vagy tíz kilóval kövérebb. Jellemző tünet a mentális és a fizikális önbántalmazás, például a túlzott sport, a túlevés vagy a bántó gondolatok. A gyerekek mindaddig elfogadják magukat olyannak, amilyenek, amíg a környezetük nem érezteti velük, hogy valamiben különböznek a többiektől, vagy mások, mint az elvárt. Ha ez megtörténik, olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a saját test torzult észlelése vagy a negatív testkép – mondta Bacsa Hédi.

A testképzavarral összefüggő betegségek hatással vannak az ember pszichológiai és testi jóllétére, ezért aki ennek jeleit érzi magán, feltétlenül forduljon szakemberhez. Azonban fontos tudni, hogy nem mindenkinek van testképzavara azok közül, akik nem elégedettek a testükkel. Számukra az alábbiakat tanácsolja Bacsa Hédi, hogy könnyebben elfogadják önmagukat. Vetkőzzünk le és álljunk a tükör előtt 20-30 másodpercig. Figyeljük meg alaposan a saját testünket, így könnyebben megszületik bennünk az elfogadás. Kérdezzük meg magunktól, hogy tényleg azért akarok most enni, mert éhes vagyok? Tényleg edzésre szeretnék menni? Figyeljünk a testünk jelzéseire, és kérdőjelezzük meg a napi rutinjainkat! Mindig azzal tesszük a legjobbat magunknak, ha azt csináljuk, ami jólesik a testünknek – hangsúlyozta a terapeuta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában