Magasan az átlag felett

2019.11.21. 11:00

Veszprémben írhatnak tesztet a legokosabbak közé vágyók

Az IQ egy viszonyszám, mely megmutatja, hogy az egyén fluid intelligenciája mennyire tér el a vele azonos életkorú emberek átlagos értékétől.

Sági Ági

Benedek Szabolcs:Amagas IQ-jú emberek sokszor kissé kilógnak a sorból Fotó: Sági Ági/Napló

Fotó: Sági Ági/Napló

Az átlagos intelligencia száz körüli. A Mensa HungarIQában is használt 15-ös szórású teszt esetében a115-ösnél magasabb IQ-val már csak az emberek 16 százaléka, 130-nál nagyobbal pedig már csak a két százalékuk rendelkezik. Ők lehetnek az egyesület tagjai.

Érdekes, hogy a férfiak között többen vannak olyanok, akik jelentősen eltérnek az átlagtól, az ő körükben több a nagyon magas vagy éppen nagyon alacsony IQ-val rendelkező személy.

Az IQ a problémamegoldó képességet mutatja meg, azt, hogy milyen gyorsan látja át az ember az új dolgokat, hogy valakinek milyen gyorsan vág az esze. Az IQ adottság, amely mögött nincs különleges teljesítmény. Ugyanúgy, ahogy az alkatunk vagy a szemszínünk is különböző, képességeink is változatosak.

Benedek Szabolcs: A magas IQ-jú emberek sokszor kissé kilógnak a sorból Fotó: Sági Ági/Napló

– A mi veszprémi csoportunk is sokféle. Van közöttünk villanyszerelő, építész, mérnök, de olyan is, aki még középiskolás. A magas IQ-jú emberek sokszor kissé kilógnak a sorból. Nekem például rengeteg problémám volt gyerekkoromban, ötödikben tele volt az ellenőrzőm intőkkel, és a környezetem néha még most is kibírhatatlannak tart. Nehezen tudom elviselni a beszélgetésekben a logikai bukfenceket, szívesen vitatkozom logikus érvek mentén. Valószínűleg ezért is keressük a hozzánk hasonlók társaságát, mert egymás között jól lehet érzelmek nélkül, szinte bármiről beszélgetni – meséli Benedek Szabolcs, a veszprémi csoport tagja.

Szerinte a bejárt életúttól függetlenül a magas IQ-jú emberekben a közös az érdeklődés és a nyitottság a környezetük iránt. A magas intelligenciájú embert általában minden érdekli, és nem ragad le sehol. Az intelligencia azonban csak adottság, az, hogy valaki az átlagnál könnyebben old meg egy matematikai feladványt, még nem jelenti azt, hogy matematikus lesz belőle.

A kiemelkedő IQ-val rendelkezőknek nemzetközi szervezete is van, a Mensa. Az 1946-ban, Nagy-Britanniában alapított szervezetnek ma több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Saját megfogalmazásuk szerint a szervezet célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. Egyetlen tagsági kritériuma az emberek felső két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése valamely – a Mensa felügyelő pszichológusa által elfogadott – intelligenciateszten. A Mensa nem kötelezi el magát egyetlen ideológia, filozófia, politika vagy vallás mellett sem, és semmilyen közös véleményt nem erőltet a tagjaira. A Mensa igyekszik népszerűsíteni az intelligenciát mint értéket, hozzájárulni ahhoz, hogy az emberiség javára fordítsák azt.

– Az IQ-t egy feladatsor kitöltésével állapítják meg. Az elején lehet, hogy könnyűnek tűnnek a feladatok, de szinte mindenkinél eljön az a pont, amelynél megakad. A Mensa országszerte szervez tesztírásokat, hogy aki kedvet érez, és az eredménye ezt lehetővé teszi, az csatlakozhasson az egyesülethez. Veszprémben november 23-án tartunk legközelebb ilyet. Én azért azt javaslom, hogy a tesztírásra regisztrálás előtt mindenki írja meg a mensa.hu-n található online próbaverziót, mert az jó közelítést ad a várható eredményről – fejezi be Benedek Szabolcs.

Veszprémben 84 Mensa-tag alkotja a helyi csoportot. Sok programot szerveznek, társasjátékozást, kirándulásokat, de szeretnének rendszeres klubdélutánokat is tartani. Nyitottak a bővülésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában