2019.07.28. 07:00
Friss gyümölcsöt szedjünk a saját eperfánkról!
Az eperfa termését manapság már sokan nem ismerik, pedig finom, értékes vitaminokban gazdag.
Korcsmáros Györgyné gyógynövénytermesztő Fotó: Tóth B. Zsuzsa
Korcsmáros Györgyné gyógynövénytermesztő ajánlja, hogy mindig nézzünk körül otthon az udvaron és a környezetünkben, sok hasznos növényt találunk, ha elég figyelmesek vagyunk.
Most érik a fán az eper, az eperfa levelét, ágát és kérgét régóta használják a kínai orvoslásban. A fekete, a piros, és fehér eperfa gyümölcsét Indiában nemcsak nyersen, hanem szárítva is fogyasztják, ahogy lekvárok, gyümölcslevek és likőrök formájában is. Gyümölcsét éretlenül nem szabad fogyasztani, mert bódító és hallucinogén hatású, de éretten kiváló ásványi anyag, K-, Ca-, Na-, Mg-, Fe-, Zn-, vitamin B2-, B3-, C-vitamin és antioxidáns-forrás mind a fehér mind a fekete eperfa gyümölcse. Az eperfafélék termései köztudottan gazdagok flavonoidforrásokban.
Kvercetin, rutin, kempferol, apigenin, luteolin és izokvercetin is található bennük, melyek kiváló antioxidánsok. Mind a fehér, mind a vörös és a fekete gyümölcs is gazdag fenolforrás, jótékonyan hatnak a szívünkre. Értékes pektinforrások, hatékonyan csökkentik a koleszterin- és a vércukorszintet. A fehér gyümölcsben magasabb a fenoltartalom, és a legmagasabb szabadgyök-fogó aktivitással rendelkezik.
Az eperfa termésének fogyasztása, legyen az a fehér, a piros vagy a fekete színű gyümölcs, jelentősen gazdagíthatja étrendünket, és igen fontos szerepe lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban és egészségünk megőrzésében. Érdemes eperfát ültetni is.