Teri néni és a bűnmegelőzés

2019.05.05. 07:00

Nyolcvanhárom évesen is fára mászik, rétese pedig utánozhatatlan

Ahány nagymama, dédmama, annyi portré és történet. Lontai Antalné, Péter unokája mondta: ,,Bárcsak mindenkinek ilyen nagymamája lenne!” Milyen is? Olyan, akiben együtt van a szeretet, a helytállás és életkedv, na meg a humor is…

Mátételki András

Teri néni évtizedek óta járja az erdőt, ahová kerékpáron megy ki. Arra vigyáz, hogy mindig élénk színű ruha legyen rajta, hogy baj esetén könnyen észrevegyék – netán éppen a magasból, helikopterről. Volt, hogy meg kellett keresni a biciklijét, mert úgy elrejtette az erdő mélyén Fotó: Mátételki Andás

Fotó: Mátételki András

Amikor a 83 éves herendi Teri nénivel telefonon egyeztettem a találkozásunkról, megkérdezte: milyen színű autóval jövök, és majd milyen ruhát viselek? Kicsit furcsállottam az érdeklődését, de később megértettem.

– Miért vagyok ilyen bizalmatlan? – teszi fel a kérdést kedves riportalanyom, Lontai Antalné, Teri néni miközben hellyel kínál a konyhában. – Ha jól emlékszem, öt évvel ezelőtt történt. Szórólapról értesültem vagy telefonon hívtak, hogy egészségügyi tanácsadás lesz az egyik panzióban. Jó tucatnyian hallgattuk az elő-adást, aminek a végén az ujjamat egy műszerfélébe kellett dugnom, így „vizsgáltak meg”. Percek múlva azt mondta nekem a fehér köpenyes férfi: a néni az utolsó stádiumban van… Megfordult velem a világ, bepánikoltam. Ennyire nagy lenne a baj?! Gyorsan megnyugtattak, ha megrendelem a készítményüket, még sokáig élhetek. Maga mit tett volna a helyemben? Persze, hogy megvettem 148 ezer forintért a gyógyszerüket, amiről aztán kiderült, hogy csak egyszerű étrend-kiegészítő. Egy ideig szégyelltem magam, aztán elmeséltem a történetet ismerőseimnek, hogy tanuljanak belőle, én pedig óvatos lettem a telefonálókkal…

Teri néni is ott volt sokadmagával azon az előadáson, amikor a veszprémi kapitányság bűnmegelőzési főelőadója, Orsós Károly őrnagy arról mesélt, hogy az időseknek mire kell vigyázniuk, hogyan viselkedjenek idegenekkel. Megtudta, csak „igazolványos” embereket engedjen be a lakásába, akik általában előre, levélben vagy telefonon jelzik érkezésüket. Mindemellett Teri néni biztonságát a bejárati ajtón több zár és rács védi.

Teri néni évtizedek óta járja az erdőt, ahová kerékpáron megy ki. Arra vigyáz, hogy mindig élénk színű ruha legyen rajta, hogy baj esetén könnyen észrevegyék – netán éppen a magasból, helikopterről. Volt, hogy meg kellett keresni a biciklijét, mert úgy elrejtette az erdő mélyén Fotó: Mátételki Andás

– A Naplóban is mindig elolvasom a krimiket, mert azokból is lehet tanulni, különösen a trükkös történetekből. Gyakran kinézek a konyhaablakon, hogy látok-e idegent a házunk körül ólálkodni. Este ki nem teszem a lábam a lakásból, viszont délelőttönként eljárok az idősek klubjába –úgy jönnek értünk kocsival –, ahol kézimunkázunk, társasozunk, recepteket cserélünk. Az én specialitásom a rétes, családon belül is. Talán nem véletlenül hívnak Rétes Teri néninek. A név- vagy szülésnapjainkat közösen ünnepeljük meg. Évente egyszer a helyi német nemzetiségieknek köszönhetően kivisznek bennünket az autójukkal a volt majolikagyár horgásztanyájára, ahol főzünk, zenélünk – jól érezzük magunkat. Próbálom hasznosan eltölteni az időmet, ugyanis 48 évesen elhunyt a férjem szívinfarktusban, azóta egyedül élek.

A rendkívül közvetlen Teri néni elcsendesedik, maga elé néz. Aztán a gyerekeire, négy unokájára és öt dédunokájára tereli a szót. Nem hagyja, hogy a kínzó emlékek magával rántsák. Busszal hetente egyszer bejár Veszprémbe, ahol a piacon bevásárol, vagy éppen megmutatja a szakértőnek az általa ismeretlen gombát.

– Több mint hatvan éve gyűjtök gombát itt a környéken. Jól ismerem őket, ők is engem… Eső után felülök a kerékpáromra, s irány az erdő! A fajtától függ, hogy aznap merrefelé indulok. Ismerem a gombafolyásokat, tudom, hol, melyik fajta vár rám – melyik évszakban. Vagy más valami… Egyszer, amikor a bokor alatt gyűjtöttem a vargányát, ágak reccsenésére lettem figyelmes. Óvatosan hátranéztem, hát, ott bámult rám egy szarvas. Ő is megijedt, mert azonnal indult tovább. Most, hogy már jó ideje egyedül járom az erdőt, mindig nálam van a feltöltött telefonom, ha bármi baj érne, tudjak szólni valamelyik családtagomnak vagy a rendőröknek. Az sem véletlen, hogy a fejemre fehér sapkát teszek, a dzsekim pedig rikító narancssárga. Ha bármi történne velem, könnyebben megtalálnak. Ne nevessen ki, volt már, hogy meg kellett keresnem a biciklimet, mert úgy elrejtettem az erdő mélyén. Évekkel ezelőtt, amikor ismerősömmel jöttem ki gombászni, mindkettőnknél volt síp, amit akkor fújtunk meg, ha szem elől tévesztettük egymást. Rövidesen ismét átjárok Szentgálra, ahol a 80 éves Ferenc öcsémnél művelek egy kis konyhakertet, hogy ne unatkozzak. Ha megérik a cseresznye, akkor majd felmászom érte a fára. Amúgy is nagyon szeretek kint lenni a természetben – mondja Teri néni, aki 40 évig volt a Herendi Porcelánmanufaktúrában festő és oktató – 1993-ban búcsúztatták el.

Megszólal a telefonja. „Nem rontotta el Dominik a gyomrát?” – kérdezi. Utóbb elmondja, Péternek a fia az előző napon nagyon beevett nála stercből (liszttel kevert főtt krumpli, amelyet kisütnek – M. A.), ezért aggódott. – A gyerekeimmel, unokáimmal is szoros a kapcsolatom, figyelnek rám, segítenek. Ha elutaznak, mindig felhívom őket, hogy szerencsésen megérkeztek-e. Kölcsönösen aggódunk egymásért. Péter unokám mondta egyszer, ami nagyon jólesett: ,,Bárcsak mindenkinek ilyen nagymamája lenne!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában