Filmek

2024.01.16. 18:00

Brigádnapló Veszprém vármegyei szereplőkkel

Taliándörögdön évtizedekkel ezelőtt gyökeret vert színész, filmrendező, Szőke András a környéket is szívesen járja, ha főzni, vagy a közönséget szórakoztatni kell. Közben pedig filmet forgatni is van ideje.

Tóth B. Zsuzsa

Szőke András a kolbásztöltéshez is ért, de a filmrendezéssel sem szakított

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

András jeleskedett már korábban masszőrként, készített szappant, gyógynövényes tinktúrákat, és a helyi temető rendbetételében szintén segédkezett. Helytörténeti munkák sora fűződik nevéhez, Illés Sándor atyával a római katolikus plébánián és az Ősök házában végzik az ilyen irányú feladatokat. Tavaly augusztustól az 1970 és 1989 közötti időszakból megtalált brigádnapló történetét dolgozták fel – nyilatkozta lapunknak Szőke András a nyirádi kolbásztöltő és -sütő versenyen. 

– Nagyon érdekes iratanyag került elő, amely a közösségről, túlélésről szól. Filmvígjáték készült a naplóból a rendezésemben, a főszerepben Reviczky Gábor, Szarvas József, Kautzky Armand, Györgyi Anna, Bede Róbert, Fábry Sándor, Badár Sándor, Ferenczy György, Kovács Norbert Cimbi látható. Csongrád és Veszprém vármegyét köti össze a film, a környék több pontján, például Iszkázon és Kiscsőszön is forgattunk, sok néptáncos szerepel benne. A Brigádnapló című filmet február ötödikén Szentesen mutatjuk be, de majd Veszprém vármegyében szintén szeretnénk bemutatni – mondta a rendező, aki a forgatókönyvet Nemes Orsolyával írta, és a takarítót szerepét játssza a Brigádnaplóban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!