Seregszemle Délvidéken

2024.06.07. 19:49

Tánccal és muzsikával lesz teljes a hétvége a Tisza-partján (videó)

Két és félezer fellépőt, több ezer látogatót várnak a szervezők hétvégén Adára, a 60. Gyöngyösbokréta és a 47. Durindó Fesztivál helyszínére. A magyar népzenei és néptáncegyüttesek és szólisták legnagyobb délvidéki seregszemléjét a Hagyományok Háza Hálózat-Vajdaság gyerekprogramokkal teszi emlékezetessé.

MW

A legkisebbeket is táncba fordítják a kétnapos fesztiválon

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat

Fotó: Nádi Karolina

A Kárpát-medencében is egyedülálló hagyományőrző programsorozatnak idén,  június második hétvégéjén a vajdasági Adán szervezik meg. 

A 60. Gyöngyösbokréta és a 47. Durindó Fesztivál főszervezője az Adai Vadvirág Hagyományápoló Kör, de a kétnapos program létrehozásában a helyi közreműködők és a szomszédos települések művelődési egyesületei, – mint az adai Aranykapu Művelődési Egyesület, a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület és a törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület – is kiveszik részüket. 

A vendéglátók lelkesen készülnek a jeles eseményre, mivel az első, 1979-es adai találkozó is emlékezetes maradt. A nemes cél érdekében megmozdult az egész falu, önkéntesek tucatjai készülnek az ünnepnapokra. Az esemény reklámozása is példamutató, az érdeklődők többek között az internetre feltett videókból tájékozódhatnak az előkészületekről. 

A Hagyományok Háza Hálózat-Vajdaság aktívan vesz részt a szervezésben

 – avatott be a részletekbe Juhász Gyula, szervező.

A Hálózat munkatársai bekapcsolódnak a háttérmunkákba, és szombaton a Fabatka Porta népi játszótér című programban szabadtéri játékos foglalkozásokat tartanak a gyerekek részére este hét óráig.

A programsorozat Moholon és Adán kiállítások megnyitójával már csütörtökön megkezdődött. 

A fesztivál előestéjén, pénteken a Vadvirág Hagyományápoló Kör, a Cécó táncegyüttes és a Czéczó Banda erre az alkalomra összeállított közös ünnepi műsort mutat be Itthon, a Tisza mentén címmel.

Szombaton újabb fergeteges programoknak tapsolhatnak a nézők: harminchárom vajdasági táncegyüttes mutatkozik be, s vendégfellépőket is várnak Gyergyóalfaluból, Debrecenből és Komlóról. Este a Szabadtéri színpadon a Fordulj Kispej Lovam táncegyüttes lép fel. Az emblematikus kiscsőszi társulat, Kovács Norbert Cimbi vezetésével, Kárpát-medencei verbunkokkal, pásztortáncokkal és legényesekkel szórakoztatja a közönséget. Ezt követően „táncházat kifulladásig” ígérnek a szervezők.

A vasárnapi Durindóra 125 fellépőt várnak. Az énekes csoportok a római katolikus templomban, a zenekarok pedig a Színházteremben mutatják be tudásukat. Örvendetes, hogy ezekben az együttesekben – a hagyományok továbbéltetői – a fiatalok is nagy számban képviseltetik magukat.

Összességében a fesztiválon mintegy két és fél ezren lépnek fel, a várható nézőszámot a szervezők több ezerre becsülik 

– tájékoztatott a Hagyományok Háza Hálózat. 

Hogyan készültek a szervezők a zenés, táncos hétvégére? Mutatjuk!


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!