Nemzetközi megmérettetés

2021.09.07. 10:09

A világ minden tájáról érkeznek hazánkba művészek a zongoraversenyre

Az ország zenei életének egyik legjelentősebb eseményén a résztvevők rangos zsűri előtt bizonyíthatják tehetségüket.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szeptember 12. és 19. között rendezi meg a Filharmónia Magyarország a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a budapesti Zeneakadémián. A nyitókoncerten a Szent István Filharmonikusok Balázs János zongoraművésszel és Kovács János vezényletével Liszt-műveket szólaltatnak meg.

A számos különböző országból jelentkező 72 muzsikusból 32 jutott be a szeptember 13. és 14. között zajló első fordulóba.

Szeptember 16-án, a verseny második fordulója után a Concerto Budapest és Olga Kern zongoraművész hangversenyén Liszt Mephisto című keringőjét, Rahmanyinov 2. zongoraversenyét és Csajkovszkij 6. szimfóniáját hallhatja a közönség Keller András vezényletével. A szeptember 17-én, az elődöntőben pedig a továbbjutott hat versenyző lép színpadra. A döntőn, szeptember 18-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Vajda Gergely vezényli. A verseny végül szeptember 19-én gálakoncerttel és díjátadóval zárul.

Idén több évforduló is köthető a zenei megmérettetéshez.

Az 50. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny és Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója mellett a világhírű Liszt-interpretátor, Cziffra György 100. évfordulójának állít emléket az idei verseny. Ehhez kapcsolódóan a programban több Liszt-műre reflektáló Cziffra-átirat is helyet kapott.

A verseny a Filharmónia Magyarország és a Zeneakadémia közös szervezésében, a Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorába illesztve valósul meg az 1875-ben alapított Zeneakadémián.

A Zeneakadémia az egyetlen a Liszt Ferenc nevét viselő intézmények közül, amelynek létrehozásában maga a zeneszerző is tevékeny szerepet játszott.

A rangos nemzetközi zsűri tagjai között szerepel Olga Kern, Vu Jing, Boaz Sharon, Olli Mustonen, Cyprien Katsaris, Balázs János, Farkas Gábor és Vásáry Tamás.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!