Gyulafirátót

2016.10.23. 13:00

Ablakain ragyog át a fény - Ikotiy Ildikó üvegműves úgy érzi, mintha egész életében erre készült volna

Gyulafirátót - Már azon is meglepődtem, hogy a nem nyugdíjasnak látszó hölgy mögött a 24 órás szolgálatok, terepgyakorlatok, a Parancs, értettem! világa is meghúzódik, a felmerülő sok kérdés közül mégis a gyulafirátóti templomablakok terve az, ami látszatra nehezen illeszthető be Ikotity Ildikó életútjába.

Őrsi Ágnes

A felmerülő kérdésekre sorra válaszol Ildikó: - Soha nem voltam nyugdíjas, mert, bár 2009 októberétől kezdődött volna számomra ez az időszak, én már előtte, szeptemberben megnyertem egy holland pályázatot, amelynek segítségével elkezdhettem tanulni a Szimultán Képzőművészeti Tanodában üveg szakon. Az üvegesség részszakmája az ólomüvegezés és a tiffany-készítés, én ezt választottam, és egy év után OKJ-s képesítést is szereztem az üvegfestő és ólmozottüveg-készítő szakmában. Az ólmozott üveg készítésénél használok tradicionális üvegfestést, a fémoxidos rétegeket kemencében égetem ki. Megtanultam a fusingtechnikát, a rogyasztásos módszert; a tiffany-technikát a részletgazdag mintáknál alkalmazom, ahol az üvegdarabokat öntapadós rézfóliával veszem körbe, s utána forrasztom.

Mivel Ildikó is mindig elégedetlen önmagával, és úgy vágyik többre, hogy többet tudjon meg szeretett szakmájáról, évek óta tanul festeni N. László Gizellától. - Gizella fantasztikus ember, szerintem sokkal többet tesz a tanítványaiért, mint saját magáért. Inspiráló, szeretetteljes, eredményes az általa irányított munka - mondja mesteréről. A Honvéd Kulturális Egyesület tagjaként a Veszprémi Tagozattal együtt rajzolnak Németh András vezetésével Veszprémben, a VMK épületében. Ebben az évben találkozott Nemesvámoson Sáska Tibor festőművésszel egy nyári tábor alkalmával. Általa más festési irányzattal is megismerkedhetett.

A gyulafirátóti katolikus templom két darab 2x3 méteres ólmozott üveg ablakának elkészítésére kapott megbízást Ildikó
Fotó: Zwicker Tamás

Ilyen előzmények vezették Gyulafirátótra, ahol a katolikus templom 12 ablakát kell idén cserélni. A 12-ből kapott Ildikó megbízást két darab 2x3 méteres ólmozott üveg ablak elkészítésére. Nepomuki Szent János, a templom névadójának vértanúsága az egyik téma, a másik pedig az, ahogyan a királyné gyóntatójának a holttestét keresteti, továbbá mindkét ablakképet alul, felül szintén ólmozott festett üvegsáv kíséri az alaptémához illeszkedve. Úgy tűnik, mintha erre készült volna egész életében, mondja Ikotity Ildikó, amikor felidézi, hogy a sors akaratából ezért kezdett Gizellánál festeni tanulni, üvegtechnikákat megismerni, kitanulmányozni az ezer apró fortélyt, amellyel biztosítható, hogy a hatalmas, nagyon nehéz üvegablakok darabjai összeálljanak.

- Már most is úgy érzem, ez a munka mindent megért, ha pedig a beszerelés után az én ablakaimon ragyog át a fény a gyulafirátóti templomba, nem is tudom, hogyan fogok köszönetet mondani minden kedves ismerősömnek, aki segített benne, Tóth András atyának, Czaun Jánosnak, aki a megbízást adta, és természetesen az égieknek, akik ennyire szeretnek engem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!