Gazdaság

2017.06.26. 15:25

Szárazság jégesővel - A vége felé jár a meggy betakarítása az országban

FELSŐÖRS - Volt már rosszabb, de messze van a jótól - nagyjából így foglalható össze az idei meggymérleg.

Sági Ági

- A termőhelytől és a fajtától függően, de 1-2 héten belül mindenhol befejezik a meggyszüretet az országban - mondja Tóth Melinda, a
Megér-Tész szaktanácsadója. Míg Németországban a konzervüzembe szállítva 1,2 eurót, azaz körülbelül 370 forintot adnak egy kilogramm konzervmeggyért, nálunk ugyanez az ár 200 forint körül alakul.

A konzervüzemek az áruházakra mutogatnak, mert még a piac ismerete előtt, előre meg kell kötni a szerződéseket, a termelők pedig széttárják a kezüket. Jelentős a lengyel export is, fagyasztó-ipari alapanyagnak előhűtve, kamionba rakva, a feladó magyarországi telephelyén közel egyeurós árat fizettek egy kilogramm meggyért. A cigánymeggyet a hazai feldolgozóba beszállítva 170-190 forint kilogrammonkénti áron veszik meg megállapodástól függően. A gyengébb minőségű lémeggyek ára valamivel ez alatt, 120-140 forint körül alakul kilogrammonként.

Az elhúzódó termékenyülés miatt egy fán belül a gyümölcsök különböző érettségűek, a szokásosnál 10-15 százalékkal kisebb súlyúak - mutatja Schöffer Péter meggytermelő   Fotó: Sági Ági

 

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács közleménye szerint a kevésbé jó csapadékellátottságú területeken is az tapasztalható, hogy lazább állagúak, kisebbek a gyümölcsök. A kiskertekben súlyos cseresznyelégy-fertőzöttség tapasztalható, míg a nagyobb gazdaságok ültetvényeiben szórványszerű, kismértékű fertőzést találhatunk. A piaci szereplők véleménye az, hogy idén a cseresznyelégy-fertőzés egy átlagos-jó évnél nagyobb mértékű.

- Nálunk még sosem volt ilyen apró a meggy, mint idén - meséli Schöffer Péter, a Morello Kft. ügyvezetőhelyettese. A közel 200 hektáros ültetvényen három fajtával dolgoznak: cigánymeggyet, újfehértói és kántorjánosi fajtákat termelnek.

- Idén a szárazság okozza a legtöbb gondot, még a tegnap hullott 50 milliméter csapadékkal együtt is van vagy 250 milliméternyi hiány - teszi hozzá. A gyümölcsök 10-15 százalékkal kisebb súlyúak, és az elhúzódó virágzás és termékenyülés miatt nagyok az érettségi különbségek egy-egy fán belül is. Jól látszik, hogy a szép sötétvörös szemek a halványabb pirossal keverednek, és ez nem kedvez a gépi szedésnek.

Az ültetvény vasárnap ráadásul jeget is kapott, a gyümölcsök 10-15 százaléka sérült. És a megtépett levelek is nagy stresszt okoznak a növényeknek. Az eső a 25 fok feletti hőmérséklettel nagyon párás közeget hoz létre, szinte bedunsztolja a lombkoronát, és ez a gombák robbanásszerű elszaporodását, a termés rothadását indíthatja el.

- Mi a jég után gyorsan egy immunerősítő biostimuláns szerrel permeteztünk, reméljük, hogy ez beindítja a fák öngyógyítását és nem indul el a rothadás - teszi hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!