Gazdaság

2015.06.02. 07:16

Sokat köszönhetünk Wendel Schindelenek

Mór – Elhunyt Wendel Schindele professzor, az ITT veszprémi „atyja”. 79 esztendőt élt.

Tremmer Tamás

A gazdasági élet szereplői számára ismerősen cseng Wendel Schindele professzor neve. Ő volt az, akinek köszönhető, hogy a 90-es évek elején Veszprémben gyökeret vert az ITT, amelyből aztán kinőtt a Continental és a Valeo is.

Wendel Schindele 1935-ben született Móron, sváb család gyermekeként. Korán elveszítette szüleit. A miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem hallgatójaként élte meg az 1956-os forradalmat. A szabadságharcban tevőlegesen részt vett, ezért a forradalom leverése után üldöztetés várt rá. Az egykori NSZK-ba menekült, ott telepedett le. Stuttgartban elvégezte az egyetemet, majd Münchenben tette át székhelyét.

A hetvenes évek elején tudott először hazalátogatni. Mivel a gyökereit soha nem tagadta meg, mindent megtett hazája boldogulásáért. A már említetteken felül olyan cégek magyarországi letelepedésében bábáskodott, mint az Audi, a Bosch, a Daimler.

1984-95 között a Continental cégcsoportnál különböző pozíciókat töltöt be Európában és Magyarországon. Egy időben a Contitental Kelet-Európáéert felelős ügyvezető igazgatójaként olyan fontos döntéseket hozott, melyek meghatározóan alakították a vállalat történetét. Mérföldkőnek számított rendszereket és termékcsoportokat vezetett be a járműbiztonság területén. Vezetése alatt a cég új kelet-európai piacokat nyitott, melyeken meghatározó szereplővé válhattak. Haláláig a Continental Automotive Hungary Kft. felügyelő bizottságának tagja volt.

A rendszerváltás után itthon is elismerték munkásságát, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatát.

Wendel Schindele professzort szülővárosában, Móron helyezték örök nyugalomra. Megítélését, szerepét jól mutatja, hogy sírjánál Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke búcsúzott tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!