Gazdaság

2016.05.10. 14:21

Pillanatkép a mezőgazdaságról

Veszprém - Az agráriumban tevékenykedő gazdaságok szerkezetének feltárása érdekében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) június 1 - július 15. között „Agrárium 2016” címmel gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre, amiről sajtótájékoztató keretében számoltak be.

Tremmer Tamás

A KSH az agráriumban tevékenykedő gazdaságok helyzetének feltárása érdekében gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre „Agrárium 2016” címmel. Az összeírás célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, a gazdálkodók és az Európai Unió részére. Ez a felmérés pillanatkép lesz a mezőgazdaság aktuális helyzetéről a június 1-jei állapotnak megfelelően, mondta el Tóth Péter a KSH Vidékfejlesztési, mezőgazdasági és környezeti statisztikai főosztály vezető szakértője. A felmérés az ország 1442 településének kijelölt mintakörzeteiben található mintegy 600 ezer címre terjed ki.

Szántó Balázs főosztályvezető

Veszprém megyei mezőgazdasági adatokról Szántó Balázs, a KSH Veszprémi főosztály vezetője. Jelezte, a 2014-es adatok szerint a megye GDP-jének 5.9 százalékát a mezőgazdaság adja. Az alkalmazottak 4,7 százaléka ebben a szektorban dolgozik. Mindkét adat meghaladja az országos átlagot.

A főosztályvezető arról is szólt, hogy a megye klasszikus mezőgazdasági területe a megye területének 43 százaléka, 181 ezer hektár.  A megyében több évszázados hagyományai vannak a szőlészetnek, borászatnak. 2015-ben a megye területén húzódó négy történelmi borvidéken több mint 31 ezer tonna szőlő termett, ami az országos 6,3 százaléka. 2015-ben megyénkben 37 ezer szarvasmarhát tartottak, ez a 2000-es adatokhoz képest hét százalékos csökkenés. Ugyanezen idő alatt a sertésállomány a felére, 81 ezerre apad. A juh és a tyúkállomány viszont 5,7-, illetve 31 százalékkal emelkedett.

Az összeírás 92 Veszprém megyei települést érint, 28 ezer címet keres fel a 120 kérdezőbiztos. Szántó Balázs kíváncsian várja, mit mondanak az idei adatok.

A szakemberek hozzátették, az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve publikálja. Az adatok közzététele szeptemberben várható, az állatállomány, illetve a föld- és vetésterületi adatok publikálásával, összhangban az Európai Unió adatszolgáltatási határidejével. Az összeírás további előzetes adatai november közepén jelennek meg. A végleges adatokat tartalmazó adatsor 2017. II. negyedévében jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!