Gazdaság

2016.10.14. 11:01

Önnek mennyi a jövedelme? - A megyében félmilliárdos éves kereset is volt

Veszprém – A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Veszprém megyei igazgatóságán pénteken délelőtt sajtótájékoztatón ismertették a 2015. évi személyijövedelemadó-bevallásokkal és az 1+1 százalékos felajánlásokkal kapcsolatos megyei adatokat.

Heffler Péter

Dégi Zoltán, a NAV Veszprém megyei igazgatójának beszámolójából kiderült, hogy megyénkben 2015. évi adóköteles jövedelmeiről százhetvenezer – kettőszázharminc magánszemély számolt el önbevallás, munkáltatói elszámolás, egyszerűsített adóbevallás, illetve bevallási nyilatkozat útján, ami kettőezer-háromszázhuszonhét fővel több, mint 2014-ben. 2015-ben Veszprém megyében az összevonás alá eső jövedelem 7,3 százalékos emelkedés következtében háromszázharminchat milliárd forintot tett ki, és az egy főre jutó éves összjövedelem kettőmillió száznegyvenhétezer forintnak felelt meg. Ennél az átlagnál a megye tíz járásából négy, így Veszprém, Balatonalmádi, Várpalota, Balatonfüred mondhat el magának magasabb számot.

Dégi Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy adóalapot csökkentő kedvezményekkel, azok közül is az első házasok kedvezményével hétszáztíz fő élt a megyében, ami összesen százötmillió forintot jelent, egyénenként tizenhétmilliós adómegtakarítást eredményezve. Családi kedvezményt harmincnyolcezer – háromszáz fő tudott érvényesíteni, és összességében a tavalyi évben a gyermekeket nevelő családoknál 8,1 milliárd forint adó- és járulék megtakarítás mutatkozott.

Fotó: Heffler Péter

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője még a legnagyobb összevont jövedelmekről is beszámolt a pénteki sajtótájékoztatón, mely szerint tavaly a megyénkben négyszáznyolcvanhatmillió forint volt a legnagyobb kereset, a második helyezett háromszázhuszonötmillió-hétszázezer forintot, míg a harmadik kettőszázötvennégymillió-kilencszázezer forintot vihetett haza. Az első tíz magánszemély pedig egymilliárd-hétszázezer forintot vallott be, ami hat százalékos emelkedést mutat.

Az 1+1-es felajánlásokkal kapcsolatban elmondták, hogy a 2015. évi személyi jövedelemadójukból 1%-os felajánlást teljesítők száma - különösen a civil szervezeteknek tett felajánlások számában - növekedett az előző évhez képest, míg az egyházi szervezeteknek tett támogatások száma nagyságrendileg nem változott. A Veszprém megyei kedvezményezettek közül a felajánlásban részesült civil szervezetek száma csökkent, azonban a részükre kiutalt támogatás összege – kilencmillió forinttal – nőtt. 2015. adóévben az ezerhetvenhét kedvezményezett összesen kettőszázhuszonnyolc forint felajánlásban részesült.

Dégi Zoltán még elmondta, hogy – főleg a nyári ellenőrzések tapasztalataiból kiindulva- az online pénztárgépeket ténylegesen használók száma pozitív irányba javul, viszont az idegenforgalmi egységek nyugtaadási és a foglalkoztatottak bejelentésére vonatkozó kötelezettségei okán nem megfelelő a helyzet. Előbbinél minden második ellenőrzés, utóbbi esetében pedig minden harmadik, negyedik ellenőrzés tárt fel hiányosságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!