Gazdaság

2013.03.27. 11:04

Önkormányzati tulajdonba kerül a százéves pápai húsgyár

A pápai húsgyárat sújtja az ágazati válság, az alapanyaghiány, illetve a belföldi piacon tapasztalható kereslet csökkenés. A nehéz helyzetbe került vállalatnak az önkormányzat nyújt segítséget.

Tremmer Tamás

A városi önkormányzat és a Pápai Hús 1913. Kft. tulajdonosai több héten keresztül egyeztettek arról, hogy a húsgyár stabil működéséhez szükséges pénzforrást a város milyen formában tudja bejuttatni a társaságba. Az ügyben négy rendkívül testületi ülést tartottak, a képviselők minden alkalommal egyhangú döntést hoztak arról, hogy átveszik a gyár tulajdonjogát. Dr. Áldozó Tamás polgármester remélte, ez az összhang a húsgyár ügyében a jövőben is megmarad.

A polgármester kihangsúlyozta, az üzleti tranzakció során minden lépést csakis piac-, és EU konform módon tesznek. A város valódi tulajdonos kíván lenni, s mint ilyen, hatékonyan és eredménnyel működő társaságot fognak kialakítani. Az önkormányzat számára fontos az ezer  munkahely megőrzése, s a vállalat adófizetési képességének fenntartása.

A Pápai Hús magas színvonalú munkakultúrát, szakértelmet jelent, bevezetett jó minőségű termékeik, stabil piaci kapcsolataik vannak. Ez egyben azt is jelent, hogy a feltételek adottak ahhoz, hogy eredménnyel működő társaság legyen. A céget azonban sújtja az ágazati válság, az alapanyaghiány, illetve a belföldi piacon tapasztalható kereslet csökkenés. Ez utóbbit csak részben ellensúlyozza az export, hiszen a két piacon nem ugyanazt a terméket keresik.

Az alapanyag gondokról szólva a polgármester kifejtette, a társaság saját telepeiről a vágósertés egyharmadát lehet fedezni, 60-80 ezer darabot jelent. A sertéstenyésztői kapacitás a város környékén, a Rába-közben rendelkezésre áll, ők ma is beszállítók. Azonban fel kell futtatni a korábban jól működő integrációt! Az MFB-nél lehetőség nyílik integráció kialakítására, amihez 500 millió forintos hitelkeret áll rendelkezésre, ezt szeretnének igénybe venni. Amíg nincs integráció, a szabad piacról kell vásárolni, viszont komoly kereslet van külföldről is a magyar sertés iránt, ami felveri az árakat. A jelenlegi költségek mellett heti hatezer disznó levágása az a határérték, amitől eredménnyel kezd működni a cég, ezért ezt a mennyiséget biztosítani kell. Felkészülendő a tulajdonosváltásra, az önkormányzat átvilágítást rendelt meg, ettől függetlenül ugyanazt tette a Pápai Vízmű Zrt. is. A Pápai Hús 1913. Kft-nél is készítik az idei üzleti tervet. Ezeket a dokumentumokat összevetve a jövőre nézve fontos információkat kaphatnak. Emellett megbíztak szakembereket, hogy készítsenek olyan gazdasági tervet, amely alátámasztja a 1,5 milliárd forint célszerű, okszerű, az eredmény reményében történt befektetését.

Mi lesz a jelenlegi vezetés sorsa? Dr. Áldozó Tamás jelezte, a pápai húsgyárban felhalmozott szakértelmet, a menedzsment elkötelezettségét szeretnék kamatoztatni. A tulajdonosváltás nem jár azzal az automatizmussal, hogy aki eddig ott volt, ahelyett kivétel nélkül újak érkeznek. Ugyanakkor azt viszont mindenki érzi, hogy a vállalat irányításában kell egyfajta vérfrissítés.

A gyár életképességét, működését azzal is deklarálják, hogy az idei pápai agrárexpó a százéves pápai hús jegyében zajlik majd. A gyár megjelenése egyrészt a szokásos módon történik, emellett szerveznek egy kiállítást, ahol relikviákat mutatnak be. Aznap szeretnék átadni az új daraboló és csomagoló üzemet, amely uniós pályázat keretében valósult meg, s a jövőbe mutató fejlesztés.

 

A Pápai Hús 1913. Kft-nek négy tulajdonosa volt: a Nyugat-Agro Kft., a Dedeko Kft. a Pápai Vízmű Zrt., és a helyi önkormányzat. Az egyezség oly formában született meg, hogy az önkormányzat a két kft. teljes üzletrészeit megvásárolja, ezzel együtt törzstőkét is emel, így a város a 88,43 százalékos tulajdonosa lesz a Pápai Hús 1913. Kft-nek. A tulajdonosváltáshoz - a korábbi szerződéses kötelmekből fakadóan – a Magyar Fejlesztési Banknak és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek is hozzá kell járulni, ezek várhatóan április első felében megérkeznek. Ezt követőn kezdhetik meg a cégbírósági eljárást, de ezzel egy időben a város már birtokba lép. (Miután a társaság önkormányzat tulajdonba kerül, másodszor is törzstőkét emelnek, ekkor már jóval 90 százalék fölé kerül a tulajdoni hányaduk. A kisebbségi tulajdonos a Pápai Vízmű Zrt. marad. A város 1,5 milliárd forintot szán a húsos cégre, ezt az összeget tavaly december közepén a kormányzattól kapták e célra.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!