Gazdaság

2015.04.27. 07:41

Növekedtek az átlagkeresetek

Veszprém – Az egy évvel korábbiakhoz képest 3,4 százalékkal növekedtek az átlagkeresetek a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél, továbbá a nonprofit szférában – derült ki a KSH április 21-én közzétett jelentésében.

Szám Dorottya

A közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset 2,6 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A versenyszférában 3,3, a költségvetési szerveknél 0,7 százalékkal nőttek az átlagkeresetek. A fogyasztói árak 1,0 százalékos februári éves csökkenésével kalkulálva a reálkeresetek éves szinten 4,4 százalékkal nőttek a nemzetgazdaság egészét figyelembe véve, és 4,3 százalékkal a vállalkozásoknál a közfoglalkoztatottak nélkül.

A költségvetési szerveknél, a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál és a vizsgált nonprofit szervezeteknél 234 ezer forint volt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete.

A tavalyi év februárjához képest a vállalkozásoknak 3,6 százalékkal több foglalkoztatottja volt. Kisebb ütemben, 0,3 – 0,4 százalékponttal emelkedtek a rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli keresetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!