Gazdaság

2017.05.16. 17:50

Ne dőljenek még hátra! Bár a NAV elkészítette a bevallásunkat, azért érdemes ellenőrizni

VESZPRÉM Idén is rengeteg kérdés érkezett a bevallásokkal kapcsolatban szerkesztőségünkbe.

Piltman-Horváth Barbara

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai készséggel álltak az olvasók rendelkezésére. Legtöbbjüket az foglalkoztatta, tényleg megcsinálta-e az adóhatóság helyettük a bevallást, s nekik már nem kell csinálniuk semmit?

A kérdések megválaszolásában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságáról Kerekesné Kovács Bernadett, a bevallási és Szalainé Somogyi Valéria, az ügyfélkapcsolati osztály munkatársa állt a rendelkezésünkre. Az idei határidő május 22-ére tolódott, eddig van idejük elkészíteni a 2016-os személyijövedelemadó-bevallást, vagy jóváhagyni a NAV által készített bevallástervezetet.

A kérdések megválaszolásában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságáról Szalainé Somogyi Valéria (balra), az ügyfélkapcsolati és Kerekesné Kovács Bernadett, a bevallási osztály munkatársa állt a rendelkezésünkre
Fotó: Pesthy Márton

- Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak egy tervezet, a hatóság ugyan elkészítette a bevallást, de ezt csak a kifizetőtől származó adatokból tudta elvégezni, érdemes ellenőrizni és összevetni azokkal az igazolásokkal, amelyek az adózó kezében vannek, hogy minden rendben van-e - javasolta Kerekesné Kovács Bernadett. - Aki március 15-éig nem jelezte, hogy szeretné papíralapon megkapni és rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval, ő ott tudja ellenőrizni és jóváhagyni a tervezetet. Akinek nincs regisztrációja, az bármelyik NAV-ügyfélszolgálaton nyitvatartási időben megtekintheti és jóváhagyhatja.

Szerkesztőségünkbe sok hívás érkezett a bevallással kapcsolatban, az adóhatóság munkatársai pedig készséggel válaszoltak minden kérdésre. A legtöbb kétség a bevallással kapcsolatban merült fel: tényleg elkészíti-e a NAV, és nekünk már semmi teendőnk nincs? - Ha szigorúan a bevallási kötelezettséget nézzük, akkor valóban teljesítette helyettünk a NAV, amennyiben a 2016-os év során nem voltunk őstermelők, egyéni vállalkozók vagy áfás magánszemélyek - magyarázta Szalainé Somogyi Valéria. - Érdemes ellenőrizni, hogy készített-e nekünk a hatóság tervezetet, mert előfordulhat az is, hogy valaki elfelejtette, hogy kiváltotta az őstermelői igazolványt. Hiába nem keletkezett belőle adóköteles jövedelme, ha a rendszerünkben szerepel, akkor nem készítettünk neki bevallást.

Sokan érdeklődtek még az adó 1 + 1 százalékról is, sőt, akadt olyan olvasónk is, aki telefonon szerette volna bediktálni a kedvezményezett szervezetet. - Az adó egy százalékról külön nyomtatványon tudnak rendelkezni, elektronikus úton, személyesen leadott vagy postán elküldött kitöltött nyomtatványon - hangzott a válasz, így az úr kérését nem tudtuk teljesíteni. - Más helyett senki nem rendelkezhet. A legtöbben megijedtek, amikor ráeszméltek, hogy nem kaptak semmilyen papírt az adóhatóságtól, de nem kell megrettenni, ez csak azt jelenti, hogy a tervezet alapján sem adóhátralékuk, sem többletbefizetésük nem keletkezett. - Érdemes tudni, hogy minden magánszemélynek készítettünk adóbevallás-tervezetet, ezt nem kellett külön kérni. Ha valaki május 22-éig nem tesz semmit, akkor neki automatikusan elfogadjuk a tervezetet és átminősítjük bevallássá, de innentől az ő felelőssége lesz, mi szerepel a papírokban - mondta a bevallási osztály munkatársa. - A tervezettől függetlenül bárki önállóan is beadhatja adóbevallásást május 22-éig.

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársaitól azt is megtudtuk, hogy az örökség adómentes.

 

- A haláleset után örökölt pénz vagy ingatlan adómentes - mondta Szalainé Somogyi Valéria. Az egyik telefonálónk férje Ausztriában dolgozik, Magyaroszágon nem keletkezik jövedelme, itt nem adózik. Édesanyja elhunyt, és a biztosítótól kapott bizonyos összeget. Csatoltak hozzá egy igazolást, ami szerint levonták belőle az adót.

 

- Ebben az esetben nem öröklésről van szó, hanem ő lehet a biztosítás kedvezményezettje, ezért ez adóköteles jövedelemnek számít. Ha a biztosító igazolta, le is jelentette a NAV felé, így minden bizonnyal készítettünk bevallástervezetet.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!