Gazdaság

2015.06.17. 17:15

Megsínyli a balatoni szezon a vasárnapi zárva tartást

Megyei körkép - A kereskedelmi árbevétel visszaesését, a forgalom átrendeződését, a balatoni üdülők mérgelődését hozta a kereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartását tiltó jogszabály.

Szám Dorottya

A tavaly december közepén elfogadott törvény értelmében, néhány kisebb kivételtől eltekintve, március 15-től vasárnaponként nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabály nem tett engedményt a balatoni üdülőkörzetnek sem, ahol már most érezni, hogy az idegenforgalmi szezon megsínyli az intézkedést. Hiába tiltakozik szakmai szervezet, érdekképviselet, kereskedő és állampolgár, a kabinet hajthatatlannak.

Az intézkedéssel a kormány egyik célja az volt, hogy a családi vállalkozásokat helyzetbe hozza, de ez most nem sikerült, adott hangot véleményének Vágó Péter.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke: kapjanak mentességet a tónál működő kereskedelmi vállalkozások
Fotó: archív

A KISOSZ Veszprém megyei elnöke hozzátette, azért nem jártak sikerrel, mert a törvény hatására gyorsan megváltoztak a vásárlói szokások. Az eddigi tapasztalatok alapján a vásárlás áttolódott péntekre, szombatra, főként a multikra, így az intézkedés inkább kiesést okozott a magánkereskedőknek, mintsem nyereséget.

Jelezte, a Balatonnál még érdekesebb, nehezebb a helyzet, az emberek ugyanis hozzák magukkal Pestről az élelmet. A másik észrevétel, hogy tumultuózus jelenetek alakulnak ki a bevásárlóközpontokban: nincs elég kosár, kevés a személyzet, elfogy az áru. Mindezt a keresletet a vasárnap is nyitva lévő kisüzletek nem tudják ellensúlyozni. A nyaralóvendég joggal morog az üzletek előtt.

Érdekességként megemlítette, az intézkedés haszna az, hogy vasárnap üresek az áruházi parkolók, amit ingyen lehet használni. Ezt nagyon hamar felfedezték az emberek.

- A tavalyi év hasonló időszakához képest idén csökkent a forgalmunk. A bevételkiesést különféle intézkedésekkel próbáljuk kompenzálni - nyilatkozta a Naplónak Bogdán József, a Polus Coop Zrt. elnök-igazgatója. Azt tapasztalták, hogy az emberek rákészülnek a hétvégére, ezért előbbre hozták a vásárlásaikat a csütörtök szombati időszakra, ezért különféle akciókkal, friss árukkal, hosszított nyitva tartással ők is ráerősítenek erre az időszakra.

Kedvező számukra, hogy felértékelődött a lakótelepeken, a lakóövezetekben elhelyezkedő úgynevezett kényelmi boltok szerepe, itt forgalomnövekedésre van példa. Érdekes tapasztalat a hétfői nap erősödése. A vasárnapi zárva tartás után kiürül az emberek hűtője, s vásárolnak, de ekkor nem mennek ki a városszéli multikhoz, hanem inkább a közeli kényelmi boltokat keresik fel.

Az idegenforgalom a kereskedelem számára mindig kiemelkedő jelentőségű volt, hangsúlyozta Bogdán József. A Polus Coopnak 15 boltja van a Balaton-parton, a zárva tartás komoly veszteséget okoz számukra, de úgy vélte, a helyben lakók, az üdülővendégek is megsínylik az intézkedést. Ezért a kereskedőknek felajánlott egy vasárnapi nyitvatartási lehetőséggel július végén, augusztus elején kívánnak élni. És élni kívánnak a jogszabályi lehetőséggel! A törvény ugyanis mentességet ad a piacon, továbbá a helyi termelői piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre. Éppen ezért már több településen kezdeményezték piac létrehozását, a hatósági engedélyezés folyamatban van, mondta az elnök-igazgató.

A Napló is azt tapasztalta, leleményes ember a kereskedő, tud jogszabályt olvasni, s megtalálja az abban elrejtett kiskapukat. Ahogy látjuk, a parton egyre több helyütt nyílik piac. A helyi önkormányzatoknak is az az érdekük, hogy a területükön működő vállalkozások életben maradjanak, s az sem mellékes, hogy az üdülővendég jól érezze magát, ezért nem kukacoskodnak a piaccá nyilvánításhoz szükséges engedélyek kiadásával.

Devecserben vasárnap két üzletben lehet vásárolni, mindkettő a Kossuth utcán található.

A delikáteszbolt tulajdonosa, Paksi Tivadar öt évvel ezelőtt nyitotta az üzletét. Vasárnap és ünnepnap maga utazik Veszprémből Devecserbe, hogy kiszolgálja a vevőit. Két alkalmazottja hétköznap látja el ezt a feladatot.

- A vasárnapi nyitva tartás nem pótolja a hétköznapi forgalomcsökkenést, amit a korán munkába indulók elvesztése okoz - mondta Paksi Tivadar. Korábban ugyanis már négy órakor kinyitottak, most azonban hat órától fogadják a vásárlókat. A korai időpontban és vasárnap főleg élelmiszereket, friss pékárut, tejet keresnek a vevők.

A másik üzlet tulajdonosa, Laczkó Tiborné úgy nyilatkozott, hogy a jogszabályváltozást követően vezették be a vasárnapi nyitva tartást.

- A forgalomban különösebb változást nem vettünk észre, de úgy látjuk, hogy van igény a vasárnapi vásárlásra - mondta Laczkóné, aki szintén arról számolt be, hogy elsősorban élelmiszerért mennek boltba vasárnap a helyiek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult a Balatoni Szövetség (BSZ) azzal a kéréssel, hogy kapjanak mentességet a Balaton térségében a kereskedelmi vállalkozások a vasárnapi zárva tartás alól. Minderről Balassa Balázs, a BSZ elnöke nyilatkozott a Naplónak. A törvény miatt több kereskedelmi üzlet is megkereste a szövetséget. Kiemelte, nem a hipermarketek, hanem a kis üzletek üzemeltetői sérelmezték elsősorban a szabályozást. Ha nem lehetséges az általános mentesség, akkor a balatoni kereskedelmi vállalkozások legalább a május 1-jétől szeptember 30-áig tartó nyári szezonra kapjanak engedményt.

Az életbe lépett jogszabály lehetőséget biztosít a kétszáz négyzetméternél kisebb üzletek vasárnapi nyitva tartására. Szükségesnek tartották, hogy a mentesség kiterjeszthető legyen az alkalmazottakat foglalkoztató üzletekre is, hiszen sok esetben munkajogilag és néha a családtagok számát figyelembe véve is megoldhatatlan, hogy az egész esztendőben nyitva tartó üzletekben csak a szakképzett családtagok dolgozzanak minden hétvégén.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a térségbe érkező turisták, nyaralótulajdonosoknak a szabadság időszakában átrendeződik az életritmusuk, és nem létezik hétköznap vagy éppen vasárnap. Nem a szokásos sémák szerint élik mindennapjaikat. Ezért is elengedhetetlen, hogy az üzletek vasárnap kiszolgálják az igényeiket. Az utóbbi hetekben azt tapasztalják, hogy az emberek a vasárnapi vásárlási bizonytalanság miatt pénteken vagy szombaton nagy bevásárlást végeznek a hipermarketekben, és még a szombati vásárlások is elmaradnak a kis üzleteknél.

Arra a kérdésre, hogy mely üzletek csatlakoztak a Balatoni Szövetség kéréséhez, Balassa Balázs úgy válaszolt, hogy nem szeretné nevesíteni a kérelmezőket.

A vásárlás áttolódott péntekre, szombatra, főként a multikra, így az intézkedés inkább kiesést okozott a kisboltoknak, mintsem nyereséget
archív illusztráció: Penovác Károly

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter válaszlevelében úgy fogalmazott, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény hatálya alá nem tartozik - egyebek mellett - az idegenvezetői tevékenység, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely-szolgáltatási tevékenység, a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység, valamint az utazásszervezői és utazás-közvetítői tevékenység. A törvény nem tiltja továbbá a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet, a vendéglátást, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységet sem, melyek mind a belföldi idegenforgalom további erősödéséhez is hozzájárulnak.

A kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a kereskedelmi folyamatok alakulását és megfontolja a hozzá beérkező észrevételeket, véleményeket és felvetéseket. Egyelőre nem kívánják tovább bővíteni a kivételek körét, és e kérdésben nem kíván különbséget tenni a magyarországi települések között áll Varga Mihály válaszlevelében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!