Gazdaság

2017.02.26. 12:40

Lendületbe hoz az EU

Az EU számos intézkedést tesz annak érdekében, hogy a 2008-as gazdasági világválságot magunk mögött hagyhassuk. A legjelentősebb elem mind közül kétségkívül a jelenleg is futó Európai Beruházási Terv.

Napló információ

Az Európai Bizottság a 2014-2019-es időszakra 10 célkitűzés megvalósítását határozta el. Ezek közül a legfontosabb, hogy Európa újra növekedési pályára álljon és újabb adósságvállalás nélkül növelje a munkahelyek számát. Minderre azért van szükség, mert a gazdaság megrekedt a 2008-as világválság után: alacsony a beruházások száma, mert hiányzik a beruházási kedv, és ebből következik a nagyarányú munkanélküliség is.

Ugyanakkor megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre források, melyeket uniószerte mobilizálni kell a beruházások támogatása érdekében. E célból az Európai Bizottság elindította az Európai Beruházási Tervet (EBT), ami három dologra összpontosít: egyrészről projekteket finanszíroz, melyek magas kockázatuk miatt nem részesülnének hitelben, másrészt segít, hogy a beruházási projektek ismertebbé váljanak és technikai segítségben részesüljenek, harmadrészt pedig javítja a beruházási környezetet.

A projektfinanszírozás az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) segítségével valósul meg: közforrások felhasználásával új magánbefektetéseket mozgósít, és hitelkockázati fedezetet nyújt az Európai Beruházási Bank és az Európai Beruházási Alap által biztosított finanszírozáshoz. Az Európai Bizottság becslése szerint az EBT révén 330-410 milliárd euróval növelhető az unió gazdasági teljesítménye, és 1-1,3 millió új munkahely jöhet létre.

Az Európai Beruházási Bank 2016 decemberéig 176 infrastrukturális projektet hagyott már jóvá finanszírozásra az ESBA keretében, melyek volumene összesen 22,4 milliárd eurót képviselt. Az Európai Beruházási Alap 244 kkv-finanszírozási megállapodást hagyott jóvá, ami 8,1 milliárd euró értékű.

A kkv-ra vonatkozó keret piaci felhasználása kiemelkedően gyors volt, az ESBA teljesítménye e területen felülmúlta a várakozásokat. Az eddigi sikerek alapján az Európai Bizottság javaslatot tett az ESBA időtartamának meghosszabbítására és kapacitásának növelésére. A javaslat
a kezdeti hároméves (2015-2018) időszak 315 milliárd eurós célkitűzését kibővítve 2020-ig legalább 500 millió euró értékű beruházást jelöl ki.

Az is cél, hogy nagyobb súlyt helyezzen a határokon átnyúló projektekre, a kkv-k támogatására és az ESBA földrajzi lefedettségének növelésére.

Az EBT a kulcsfontosságú iparágakra összpontosít (energia- és digitális infrastruktúra, képzés, oktatás, kutatás és fejlesztés stb.), ugyanakkor a kis- és középvállalkozások iparágtól függetlenül benyújthatják igényeiket.

Magyarországon a kis- és középvállalkozások jelenleg a K&H Bankon, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványon és az UniCredit Bankon keresztül érhetik el az ESBA mögöttes garanciájával kínált finanszírozást.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oldalán (www.veszpremikamara.hu/investeu) folyamatosan nyomon követhetők az EBT-ről és az ESBA-ról az általános és aktuális információk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!