Gazdaság

2015.01.14. 20:25

Küldetéstudat motiválja a munkavégzésben

Nagyalásony - Új elnök-igazgatója lett a Táncsics Mezőgazdasági Zrt.-nek. A hat községet foglalkoztató cég élére néhány hete a dabronyi polgármestert, Kozma Sándort választották meg.

Penk Tímea

Az ajkai származású, ötvenes évei elején járó elnöknek régi kötődése van a Somló térségéhez. A felesége Vidről származik, és amikor családot alapított, a zrt. jogelődjénél volt ágazatvezető. Sokan ismerték, tisztelték és becsülték. Az agrár végzettségű fiatalember a katonai szolgálata alatt elvégezte a rendőrtiszti iskolát, később vadgazda mérnöki diplomát is szerzett.

- A rendszerváltás után gondoltam arra, hogy a magánszférában is elkezdek érvényesülni - emlékszik vissza Kozma Sándor, aki az üzleti életben sikeres emberként dolgozott. Több nagy gazdálkodótársaságot hozott létre, vagyonvédelmi vállalkozások élén dolgozott, és jól működő külföldi cégeket is alapított.

Kozma Sándor 60/40 százalékos arányban nyerte meg a polgármesteri és az elnök-igazgatói választást. Fotó: Penk Tímea

- Túlhajszoltam magam, és négy évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy pihenek egy kicsit. Élvezni akartam mindazt, amit addig elértem - határozta el magát az elnök, aki értékesítette minden vállalkozását, csak a termőföldjeit és a vadgazdálkodást hagyta meg. Családjával Pápáról Dabronyba költözött.

Néhány évnyi pihenés után azzal keresték meg a falubeliek, hogy polgármesterjelöltként induljon az önkormányzati választásokon.

- Magam is tenni akartam azért, hogy ne jusson szomorú sorsra ez a kis falu. Úgy éreztem, megfelelően feltöltődtem - mondta Kozma Sándor, aki büszke arra, hogy nem helybeli lakosként 60 százalékos többséggel megnyerte a választást. Ez azt jelenti számára, hogy elfogadják, tisztelik és nem utolsó sorban, bíznak benne.

A frissen megválasztott dabronyi polgármester az önkormányzati választások után két hónappal újabb próbatétel előtt állt. A nagyalásonyi székhelyű mezőgazdasági zrt. elnök-igazgatója lemondott, és ismerve Kozma Sándor üzleti múltját, a munkához való hozzáállását, felkérték a részvényesek, hogy induljon a megüresedett pozíció elnyeréséért. Ezt az akadályt is sikeresen vette.

Nagyalásony, Dabrony, Iszkáz, Kisszőlős, Somlóvecse és Vid község lakóinak életét és jövőképét határozza meg az egykori termelőszövetkezetből átalakult cég, amelynek részvényesei az egykori téesz-tagok. Ha a cég tönkremegy, azt ezek a falvak sínylik meg - állapította meg az elnök-igazgató.

A Táncsics Mezőgazdasági Zrt. jelenleg közel háromszáz embernek ad állandó munkát, de meghatározó a beszállítói is. A cég fő tevékenysége a növénytermelés, több mint háromezer hektáron gazdálkodik a zrt. Ezen felül ezres nagyságrendű a tehenészet, így jelentős a tejtermelés. A sertéskombinát fő profilja az alapanyag, a hízósertés előállítása a saját tulajdonú, Devecserben található vágóhíd, illetve húsüzem részére.

- Kitűnő minőségű áruk előállítására törekszünk, nem használunk pótlóanyagokat, inkább a házias feldolgozásban hiszünk - vallja a cégvezető, akinek sok terve van az elkövetkezendő időre. Nyugat-európai színvonalú céggé szeretné fejleszteni a zrt.-t, amelyre szerinte minimum öt évre van szükség.

- Komoly megszorításokra kell számítanunk az elkövetkező időszakban, mert a nagy agrárvállalkozások támogatásait szűkítik. Ennek ellenére a cég fejlődése a cél - állítja határozottan az elnök, aki szerint nehéz az embereket a kitartó, minőségi munkára ösztökélni.

- Az elmúlt évtizedek alatt sajnos a munkavállalók egy részéből kifogyott a munka és az önmaga iránti igényesség. Mindenkinek feladata, hogy a környezetén pozitív irányba változtasson, hiszen ez az egyetlenegy út vezet a jövőbe. Ha nem teszi meg mindenki, hogy a saját környezetét rendbe tegye, akkor nemcsak a személyes élete nem tud pozitív irányba fordulni, hanem ugyanez érvényes az egész ország gazdasági helyzetére is - véli Kozma Sándor, aki számára nem pénzkeresetet jelent az elnöki pozíció, hanem elsősorban küldetést. Elszánt abban, hogy a közösségért tegyen, mert felelősséget érez a környékén élő emberekért.

- Reggel négykor kelek és este tíz óra körül fejezem be a munkát. Négyévnyi pihenés után elég aktivitást érzek magamban ahhoz, hogy hosszabb távon meg tudjak felelni az elvárásoknak -  mondja az elnök, aki a családjától minden támogatást megkap a sikeres munkavégzéshez. A felesége kétdiplomás pedagógus, akivel és nagyon büszkék hároméves unokájukra. Büszkék két fiukra is, a kisebb Amerikában végzett, a nagyobb itthon szerzett vadgazdamérnöki diplomát és háromezer hektáros területen vadgazdálkodik.

A mindig higgadtnak és kiegyensúlyozottnak tűnő Kozma Sándor egy hobbinak hódol, a vadászatnak. Itt is komoly sikereket ért el az elmúlt három évtized alatt. Könyvet írt, magánvadászati múzeumot alakított ki Nyárád községben, ahol az általa öt földrészen elejtett trófeákat tekintheti meg az érdeklődő közönség. Munkáját elismerték, ennek köszönhetően a magyar vadásztársadalomból egyedüliként büszkélkedhet azzal, hogy megkapta már a Nimród érdemérmet, illetve a Hubertus kereszt arany és gyémánt fokozatát. Sándor büszkén vállalja a kihívásokat mind a polgármesteri, mind elnök-igazgatói pozíciójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!