Gazdaság

2017.07.13. 20:30

Jut pénz a Balatonra

BUDAPEST - Nem mondunk előre meghatározott összeget, annyi pénz lesz a Balatonra, amennyi kell - válaszolta kérdésünkre Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap, a nyári szünet előtti utolsó Kormányinfo sajtótájékoztatón.

Osváth Sarolta

Magyarország GDP-jében a turizmus 15-20 százalékot tesz ki, ezért fontosak az országnak az ágazatból származó bevételek - hangsúlyozta Lázár János. A kormány a héten megtárgyalta a 2019- 2030 közötti időre tervezett Kisfaludy turisztikai fejlesztési programot és úgy döntött, hogy a Balaton, a Fertő-tó és a tokaji borvidék mellett a Dunakanyar, Debrecen és Hortobágy térsége is bekerül a kiemelt fejlesztési térségek közé. A korábbi háromszázmilliárd forintos programhoz csatlakozik most a három másik régió is - jelentette be.

Lapunk ehhez kapcsolódva arról kért választ a minisztertől, hogy így mekkora fejlesztési összegre számíthat a Balaton térsége és milyen fejlesztések valósulhatnak meg? Lázár János kifejtette, hogy a kormány nem határozott meg egy bizonyos összeget a Balaton fejlesztésére, hanem azt emelte ki, hogy annyi pénz lesz rá, amennyi kell. 2017- 18-ban a tónál elsősorban a kis és közepes vállalkozások szálláshely-kapacitás fejlesztési pályázatait támogatják.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban
MTI-fotó: Bruzák Noémi

Kitért arra, hogy jogszabály-változásokkal a hazai nyaralóhajózás megkönnyítését tervezik, míg a jövőben a kerékpárutaknál a közművek kiváltását a közműszolgáltatónak kell finanszíroznia.

Arra a kérdésre, hogy a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás 80-100 milliárd forintos országos fejlesztési programjából a következő években vajon mennyi jut a dunántúli kerékpárút-hálózat fejlesztésre és a Balatont körbefutó, korszerű, jó minőségű kerékpárút megvalósítására, a miniszter kifejtette: a kerékpárhálózat fejlesztésére szánt összeg pluszként jelenik meg a turizmusban.

Elismerte, hogy a régóta fejlesztés alatt lévő, a Balatont körbefutó kerékpárút még mindig nem ér körbe és erős korszerűsítésre szorul. A tervezett, összesen 330 kilométeres bicikliúgyűrű 43 településen fut keresztül és van, ahol megszakad, s az útminőség sem megfelelő. A korszerűsítés 26 milliárd forintba kerül és még az idén befejeződik - mondta. A miniszter nem tudott ilyen határozott választ adni arra a kérdésünkre, hogy megvalósul-e a sok éve függőben lévő Badacsony-Fonyód közötti, második balatoni komp? - Ebben a helyieknek kell határozottan állást foglalniuk, egyelőre azonban nincs egyetértés - hangsúlyozta.

A nyári szünet előtti utolsó Kormányinfo fő témája is az úszás, illetve a vizes vb volt. Lázár János szerint még soha nem rendezett ekkora sportversenyt Magyarország. Emlékeztetett arra, hogy az új létesítmények megépítésére és a magyar vizes sportok támogatására mintegy 85 milliárd forintot költöttek. A miniszter mindenkitől nagyvonalúságot kért és azt is, hogy drukkolva segítsék a közel száz magyar sportoló sikerét.

Lázár János magánemberként valószínűleg nem ellenezné a második balatoni komp létesítését - derült ki abból, hogy a Kormányinfón utalt rá, nyári szezonban a forgalomnak bizony jót tenne. Saját tapasztalata, hogy az északi parton lévő családi nyaralójuk megközelítése egyre nehezebb hétvégenként a csúcsforgalom miatt, a legutóbb a Balaton Soundra, illetve a Balaton-átúszásra igyekvők miatt torlódtak fel nagyon a járművek - mondta. Azt is megtudtuk, hogy a miniszter ez utóbbiban érdekelt volt: 12 éves kisfia az idén negyedszer teljesítette a tóátúszást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!