Gazdaság

2016.10.20. 17:50

Gáz van a kazánnal - Meddig kell még fagyoskodniuk a lakóknak?

Olvasónknak tönkrement a régi kazánja, de az újjal sok a macera. Addig pedig marad a hideg a lakásban és a lábasban melegített víz.

Piltman-Horváth Barbara

Nem egyedülálló Hegyi Beáta problémája, aki egy társasházban lakik, és elromlott a régi kazánja. - Egy harminclakásos társasházban lakunk, ami 2004-ben épült. Most kellene a gázkazánt cserélnem, mert megadta magát - kezdte olvasónk. - Elkezdtem egy hete intézni, hogy hivatalosan menjen a dolog.

Az engedélyek és a tervrajz beszerzése sem kis fel-adat, és szerelővel még nem is beszélt az ember.

Ám az sem mindegy, milyen szerelőt keresünk, hiszen már csak új, kondenzációs kazánt lehet beszereltetni, amihez viszont nem minden gázszerelőnek van jogosítványa, így akár el is vesztheti a garanciát a több százezer forintos készülékre. Azon túl még az is előfordulhat, hogy rosszul kötik be neki.

Kerekes Imre szerelő egy hagyományos gázkazán éves karbantartását végzi. Kondenzációs kazánhoz speciális szaktudás szükséges
Fotó: Penovác Károly

Az ügyben megkerestük az E.ON-t is, hátha legalább a szerelők ügyében tudnak valami biztatót mondani az olvasónknak - a cégtől az alábbi tájékoztatást kaptuk.

- A gázkazáncsere hivatalos menete: előbb gázterv beadására van szükség, melyet a mérnöki kamaránál regisztrált gáztervező készít, s melyet az E.ON-hoz kell benyújtani felülvizsgálatra. Ezt követően indulhat a kivitelezés. A gázterv elkészítésére azért van szükség, mert jellemzően a korábbitól eltérő típusú készüléket építenek be, ami miatt az égéstermék-elvezetést, a készülék légellátását, a készülék megfelelő elhelyezését - a biztonságos üzemeltetés érdekében, a vonatkozó rendeletek alapján - tervezni kell. Abban az esetben, ha valaki nem ennek az eljárásnak megfelelően végezteti el a cserét, és például mérőcsere során fény derül ilyen szabálytalan kivitelezésre, akkor akár a készülék szolgáltatásból való kizárására is sor kerülhet.

A kollégáink munkaidőn kívül abban az esetben végezhetnek ilyen jellegű munkát, ha megvan hozzá a szükséges végzettségük. Amennyiben kazáncserében érintett ügyfelünk szakmai segítségre szorul, akkor érdemes egy tervezővel konzultálnia, vagy keressen meg minket, és tájékoztatjuk a lehetőségekről - adta tudtunkra a vállalat. A cseréig pedig marad hideg és a lábas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!