Gazdaság

2016.08.31. 19:10

Folyamatos pozícióvesztés - A BFT elemzése a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet fejlettségéről

Veszprém - A Balaton-régióra még ma is sokan gondolnak úgy, hogy az ország gazdaságilag egyik legfejlettebb területe, a legfrissebb kutatás viszont ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Folyamatos a tó térségének pozícióvesztése.

Kekk Sára

A BKÜ, azaz a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén mért egy lakosra jutó települési gazdasági erő az országos átlaghoz képest fokozatosan csökkenő mértékű, ami a Balaton térségének gazdasági pozícióvesztését jelenti. 2013-ban az egy lakosra jutó országos átlagnak már csak alig 80 százalékát érte el a régió gazdasági ereje - olvasható a Balaton Fejlesztési Tanács legújabb elemzésében. Ezen mérések célja - amelyek a legfontosabb gazdasági, társadalmi, környezeti és infrastruktúra-indikátorok alapján készülnek -, hogy az üdülőkörzetben zajló jelenségekről valós információkat tárjanak a döntéshozók elé.

A mostani elemzésből kiderült, hogy bármennyire is tűnik a BKÜ az ország gazdaságilag egyik legfejlettebb területének, gazdasági növekedése rendre elmaradt az országos növekedési átlagtól.

A kilencvenes évek közepén még magasabb fejlettségi szinten állt ez a terület, mint az országos átlag, majd az évek során fokozatosan pozíciókat vesztett, és 2002 környékén tartósan is az országos átlag alá süllyedt a Ba- laton Kiemelt Üdülőkörzet (BKÜ) átlagos fejlettségi szintje. Ez a folyamat azóta is tart, a kutatásból kiderült, a BKÜ folyamatosan veszít relatív fejlettségi pozíciójából.

Ezzel a tendenciával nincs egyedül a régió: az ország több megyéje is az átlag alatt található, és egy részük folyamatosan pozíciókat is veszít. Ha önálló megye lenne, a Balaton-régió is ebbe a csoportba tartozna, bár azt is hozzá kell tenni, ilyen mértékű relatív pozícióvesztés, mint amit a BKÜ produkált, csak kivételes esetekben volt tapasztalható. Talán még döbbenetesebb ez az eredmény, ha külön nézzük a part menti, illetve parttól távolabbi települések eredményeit. A háttértelepülések esetében azt mutatta ki a felmérés, hogy átla- gos fejlettségi szintjük alig-alig mutat mozgást, vagyis a gazdasági növekedésük nagyjából az országost követi évről évre, nincs felzárkózás, de nincs leszakadás sem.

 

Ez az eredmény pedig azt jelenti, a part menti települések pozícióvesztése jelentősebb. Ezeknek a településeknek a kilencvenes évek közepén az átlagos fejlettségi szintjük az országos átlag másfélszeresét is elérte, de a folyamatos zuhanás miatt 2013-ra már az országos átlag alá került. Ez azt is jelenti, hogy a BKÜ általános visszaesésében a part menti települések lassú, az országos átlagot meg sem közelítő növekedése játssza a kulcsszerepet. Ennek több oka is van, többek között az, hogy az itt megtermelt gazdasági volumen mintegy 70 százaléka a part menti településeken koncentrálódik, és csak mintegy 30 százalékos a nem part mentiek részesedése.

A BFT-elemzésben emellett kitérnek a teljes országos fejlettségi szint vizsgálatára is. A megyék tekintetében ma a főváros nélküli Pest megyével áll azonos fejlettségi szinten körülbelül a BKÜ. Ez a jelenség jól illeszkedik a hazai területi folyamatok fő áramába, hiszen a piacgazdasági viszonyok megerősödésével párhuzamosan a területi egyenlőtlenségek is megnőttek az országban. Ehhez hozzá kell tenni, így azért biztatóbbak az eredmények, hiszen a BKÜ fejlettségi szintje még mindig átlag feletti, bár itt is jelentős a visszaesés 1994- 2013 között. Az egy lakosra jutó gazdasági értéktermelés még mindig meghaladja azt a szintet, amit a Budapesten kívül Magyarország produkál. Vagyis, mivel a BKÜ egyáltalán nem tudja tartani a lépést a fővárosi gazdaság növekedésével, relatív pozícióvesztése az országon belül elsősorban ennek köszönhető.

Számos hasonló elemzés is készül még a közeljövőben, hiszen a BFT a Balaton 2007-2020 közötti időszakra szóló, hosszú távú területfejlesztési koncepciója elfogadásával egy időben döntött arról is, hogy az üdülőkörzetre vonatkozóan rendszeres fejlesztési monitoring elemzések készüljenek az év folyamán.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!