Gazdaság

2015.11.23. 15:34

Földárverés: nem tolonganak a liciteken

Veszprém – Szigorú szabályok szerint, katonás rendben kezdődött az állami földek árverése a minap a városban.

Szántó Renáta

A Nemzeti Földalapról szóló törvény értelmében a három hektár feletti földterületeket nyilvános árverés útján értékesítik országszerte, ám a korábbi tapasztalatokhoz hasonlóan Veszprém megyében is mérsékelt érdeklődéssel telt az első licitnap.

Az állami földek kalapács alá kerülése hetek óta téma a közbeszédben.  Mint azt korábban a Napló megtudta, 7925 hektár megyei földrészlet sorsáról születik döntés az elkövetkező időszakban, három helyszínen, előreláthatólag december közepéig.

A licitáló gazdák a Veszprémi Járási Hivatal épületében, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán, valamint a Veszprém Megyei Kormány Hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának közlekedési osztályán vásárolhatnak területeket. Fontos kiemelni, hogy az árverések teljesen nyilvánosak, de az árverésen való részvétel feltétele az árverési biztosíték és a regisztrációs díj összegének megfizetése. Az árverési biztosíték a kikiáltási ár tíz százaléka, melyet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) letéti számlájára történő átutalással kell megfizetni, az árverést megelőző munkanapon délig. A regisztrációs díj harmincezer forint, amelyet az árverezési napon, az árverés helyszínén, készpénzben kell megfizetniük a vásárlási szándékkal érkező gazdáknak.

Molnár Szabolcs

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán tartott árverésen a Napló munkatársai azt tapasztalták, hogy csupán egy-egy érdeklődő volt a felkínált földterületekre, akik kikiáltási áron vásárolták meg a földrészleteket. Az árverésekkel gyorsan, minden fennakadás nélkül haladtak.

A Napló Kiss Milénát, az NFA munkatársát kérdezte a megyei várakozásokról és az országos tapasztalatokról, ám a hölgy nem nyilatkozhatott a kérdésben.

Licit nélkül jutott földhöz az első vásárló, Győrffy Roland, aki Magyargencsről érkezett a veszprémi árverésre. A férfi a pápai mezőgazdasági szakközépiskolában végzett, 1994 óta gazdálkodik. Jelenleg 150 hektár birtokot művel, amiben van saját rész, de többnyire bérelt területek. Növénytermesztéssel és állattenyésztéssel egyaránt foglalkozik, a 800 hízósertés takarmányát maga állítja elő. Jelezte, náluk földínség van: a terményből csak akkor tud eladni, ha nagyon jó évük van, különben mindet feleszik az állatai. A munkában a nagybátyja segíti, aki agronómus végzettségű. Kizárólag azokat a földeket szeretné megvenni, amiket bérel. Biztonságot jelent számára, ha a sajátja lesz.

Győrffy Roland

Nem volt vetélytársa Molnár Szabolcsnak sem, aki Kemeneshőgyészről jött az árverésre. Lapunknak elmondta, a szülei is gazdálkodtak, így ő ebben nőtt fel, számára nem ismeretlen ez a terület. Korábban munka mellett végzett ilyen tevékenységet, nyolc éve pedig egyéni vállalkozóként már főállású gazda. Jelenleg 70 hektár földön gazdálkodik, ezek között bérelt és saját egyaránt van. Negyven darab húsmarhát is nevel.

Az árverésre azért jött, hogy a bérelt állami földek közül vásároljon, csak az iránt érdeklődik, amit jelenleg is ő művel, más nem kell neki. Örült a lehetőségnek, hiszen így nem kell bérleti díjat fizetnie. A földet hitelre vásárolja, ha pedig az lejár, már nem lesz fizetési kötelezettség. A tulajdonlás egyfajta biztonságot ad a vállalkozásnak, a családnak ugyanis ez a fő megélhetési forrása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!