Gazdaság

2015.11.19. 13:57

Ellenzik az földek eladását

Ajka – Az árverésre bocsátott földeket mindenképpen meg kellene tartani állami tulajdonban – fogalmazta meg a Napló kérdésére Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, aki szerint a kormány szabályozhatná ugyan a földügyleteket, bérbe adhatná, vagy éppen fiatalokat, önkormányzatokat segíthetne vele, de az értékesítés elutasítandó.

Szántó Renáta

A szocialisták igyekeznek demokratikus eszközökkel megakadályozni a földárveréseket, mert nem értenek egyet azokkal a feltételekkel, amik révén területeket lehet szerezni a hatályos Földforgalmi törvény értelmében.

– Jogilag mindent megteszünk az állami földterületek értékesítése ellen. Alkotmánybírósághoz fordultunk, és a közelmúltban kezdeményeztük, hogy a kérdésről népszavazáson lehessen dönteni, mert a jelenlegi jogviszonyok között nem éri meg földeket vásárolni. A kistermelőknek és a családi gazdaságoknak legalábbis biztosan nem, mivel olyan területek kerülnek kalapács alá, amelyekre hosszú távú, akár még 2051-ig érvényes bérleti szerződéseket kötöttek. Ezeket a megállapodásokat véleményem szerint felbontani nem lehet, így hiába vesz egy gazda területet, ha még harminchat évig nem használhatja. Nem térül vissza a befektetése, alternatívaként ezért inkább magánkézből vásárolnak földeket a kistermelők, ahol nem kell ennyit várni a bérleti jogok lejárására – hangsúlyozta Gőgös Zoltán.

A szocialista politikus szerint a november 23-án induló Veszprém megyei árveréseken sem lesz nagy az érdeklődés, ezt az ország más területein már megtartott licitek tapasztalata alapján feltételezi, ahol a kisebb földekre akadt ugyan néhány jelentkező, viszont a nagyobb területek már nem találtak gazdára.

– Azt sem tartjuk helyesnek, hogy a magyar állami földekhez külföldiek is hozzájuthatnak. Jelenleg kétszázhuszonkét külföldi gazda felel meg az elvárásoknak országszerte, ami azt jelenti, hogy hetvenezer hektárnyi területet vásárolhatnak meg. Ez az eladásra szánt összterület közel ötödét is kiteheti – fejtette ki az MSZP elnökhelyettese, aki szerint további problémát jelent, hogy sok gazda esetében a jogosultságot igazoló papír ugyan megvan, de nincs mögötte tárgyi tudás, ami szintén súlyos következményeket von maga után. Olyan emberek vásárolhatnak területeket, akik nem értenek a szakmához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!