Gazdaság

2016.04.14. 11:26

Bátraké az olcsóbb nyaralás

Egy nemrégiben megjelent nem reprezentatív kutatás arra jutott, Törökország, Egyiptom és Tunézia helyett inkább Bulgáriába és Horvátországba tervezzük tengerparti nyaralásainkat. A kutatás igazolására utazási irodákat kérdeztünk, valamint szakértővel is beszélgettünk az eltolódás lehetséges okairól.

Piltman-Horváth Barbara

- Nagy az óvatosság az ügyfeleink körében, inkább Horvátországba vagy az Észak-olaszországi tengerpartra utaznának. – mondta Zollerné Varga Anna, az Anna Tours ügyvezetője. – A repülős nyaralások Bulgáriára korlátozódnak inkább. Az ügyfelek nagy része kivár. Régen ilyenkor már nem voltak helyek a repülőkön, most még alig vannak foglalások.

- Törökország esetén éreztünk némi visszaesést – nyilatkozta Hagemann-Lovasi Beatrix, a Lovasi és Társai ügyvezetője. Hozzátette, a buszos körutjaikban nem tapasztaltak érdeklődés csökkenést. A TUI Utazási Központnál is látható az eltolódási tendencia, Bulgárián kívül a Kanári-szigeteki utazások a kelendők.

Egyes úti célok iránt csökkent az érdeklődés, míg más úti célok felértékelődtek a Neckermann kínálatában, az utazási iroda bő válasza szerint. Talán tapasztalható egy olyan jelenség, hogy a repülős utak helyett esetleg többen tervezik, hogy autóval utaznak majd nyáron. Az utazási kedv nagy, de sokan kivárnak még a foglalásukkal, vagy a korábban tervezett helyett más úti célokat keresnek. Törökország esetében látunk visszaesést a foglalásokban, vagyis még inkább kivárnak az emberek, Tunéziát és Egyiptomot pedig jóval kevesebben foglalják, mint tavaly. Idén kiemelten népszerű úti célnak számít Spanyolország, Görögország, Bulgária, Horvátország, Olaszország és Ausztria.

- Szeretnénk megemlíteni, hogy Görögország esetében is kialakult némi bizonytalanság az emberekben, véleményünk szerint indokolatlanul. – emelte ki a vállalat képviselője.  -A legfrissebb hírek is megerősítik, hogy a görög szigeteken a hagyományokhoz híven idén is mindenki biztonságban töltheti a nyaralását, mondhatni Görögország az egyik legbiztonságosabb úti célnak számít. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy ezekért a helyekért nem csak Magyarország versenyez, hanem egész Európa. Miután több olyan úti cél is van, amelyeket az utazók bizonytalannak tartanak, ezért szűk keresztmetszetek alakulnak ki a népszerűbb helyek esetében. Azt tudjuk tanácsolni azoknak, akik nyaraláson gondolkodnak, hogy minél előbb döntsenek. Bulgária esetében például egyes utazásszervezők a nagy érdeklődés miatt foglaláskor már nem csak az előleget, hanem a teljes összeget megkövetelik. Hasonló a helyzet Spanyolországnál is. Ahogy fogynak a helyek, az árak is emelkedhetnek. A másik veszély, hogy azon úti céloknál, ahol jelenleg visszaestek a foglalások a csökkent érdeklődés, vagy az emberek kivárása miatt, az utazásszervezők hamarosan törölni fogják járataik egy részét, így később nem lesz elegendő kapacitás, ha mégis nőne a kereslet.

Emiatt nem várható széles last minute kínálat a nyári hónapokra. Így akik az utolsó pillanatra hagyják a döntést, könnyen lehet, hogy csak korlátozott kínálatból, kevésbé vonzó lehetőségekből tudnak majd választani, vagy a tervezetthez képest sokkal magasabb áron tudnak végül elutazni.

A biztonsági szempont miatt tolódhatnak, átalakulhatnak a nyári üdülési célok – mondta megkeresésünkre Dr. Lőrincz Katalin, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszék oktatója.

- Horvátország turisztikai szervezete folyamatosan figyeli és elemzi, hogy honnan érkeznek hozzájuk a legtöbben és bár nem Magyarország a vezető, a TOP 10 küldőországban így is bent van. A kimutatás szerint a tavalyi évben Magyarországról volt az egyik legnagyobb a beutazás növekedése. Ebben közrejátszik Horvátország közelsége, ismertsége és az is, hogy a magyar családok jellemzően autóval tervezik az utazást.

Görögországot nem kell temetni, a szakértő szerint a gazdasági válság nem hatott rosszul a turizmusra, az árak csökkenése kifejezetten jót tett. Az árérzékeny fogyasztók szívesebben választják az olcsóbb nyaralásokat, s kisebb mértékben mernek kockáztatni.

- Törökország is hasonló helyzetben van, aki ismeri az országot, az tudja, hogy a közelmúlt repülőtéri és belvárosi robbantásai Isztambult és Ankarát érintették. Mindkét város messzebb található a Földközi-tenger partjától, így a legnépszerűbb nyaralóhelyekre továbbra is indulnak charter járatok, ettől függetlenül az előfoglalások jóval gyengébbek ide.

Véleményem szerint tovább fog nőni a belföldi utazások iránti érdeklődés, előtérbe kerülnek a közeli európai országok, melyek autóval, vonattal vagy busszal is megközelíthetőek. Az európai nagyvárosok közül – amennyiben a hosszú hétvégés városnézést vizsgáljuk – a terrortámadás miatt Brüsszel és Párizs érezhetően veszített vonzerejéből, de például Párizs esetén ez csupán a vendégéjszakák stagnálását jelentette.  Az utazási irodák hazai szervezetének felmérése alapján a magyarok körében élénkült a kereslet Spanyolország, Bulgária és a görög szigetek iránt, valamint sokan a tengeri hajóutak és kulturális körutazások miatt érdeklődnek. Ugyanakkor a tapasztaltabb egyéni utazók nem fognak megijedni, vállalják a minimális kockázatot. Náluk jellemzően megfelelő helyismeret birtokában a preferencia rangsorban előrébb szerepel az ár, mint a biztonság. – véli az egyetemi oktató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!