Gazdaság

2017.01.16. 22:35

A fagy hó nélkül árt a kalászosoknak, repcének

Veszprém, Felsőörs - A 2016. évi csapadékmennyiségre és eloszlásra nem panaszkodhattak a Veszprém megyei gazdák, de a 2017-es év nem indul túl jól.

Sági Ági

Egészen a múlt péntekig télen semmilyen csapadék sem esett, és a nagy hidegek biztosan nem tettek jót az őszi vetésű növényeknek - tájékoztatta lapunkat Radovics Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei elnöke.

Decemberben összesen öt milliméter csapadék esett, ami a sokévi átlagnak tizede sincs. Elsősorban a nem kellően erős és fejlett repceállományokban és a kelőfélben lévő őszi kalászosokban tehetett kárt a mínusz 15 fok alatti hideg. Bár konkrét károkról és összegekről még nem lehet beszélni, ezeket a növényeket a hótakaró védi meg a kemény fagyoktól, azt pedig hiába várták a gazdák.

A kemény, száraz hideg után most jött a pénteki eső, havas eső, ami a fagyott talaj miatt nem tudott rendesen beszivárogni, és az előrejelzések szerint most újabb kemény fagyok lesznek. A Veszprém megyei gazdák 40 000 hektáron vetettek őszi kalászosokat, a repce termőterülete 8-10 000 hektár körüli. A januári téllel és hideggel persze nincs semmi gond, de az lenne jó, ha rendes hótakaró borítaná a földeket.

Schöffer Péter, a Morello Kft. ügyvezető-helyettese lapunknak elmondta, ebben a hidegben még tudják metszeni a meggyfákat Fotó: Sági Ági

Minden rosszban van azonban valami jó is, ha a kártevőkre és betegségekre gondolunk, akkor ez a hideg mindenképpen jól jött. Az elmúlt években egymás után több olyan tél is volt, amikor alig akadt fagyos nap, és a kártevők is felszaporodtak. Ez a hideg időjárás a kárte-vőket jelentősen meggyéríti - tette hozzá Radovics Tibor .

A Morello Kft. meggyültetvényén éppen a téli metszést végzik. Ezt most még lehet, de a keményebb fagyokban azért ezt sem tudjuk elvégezni - mondja Schöffer Péter, a Morello Kft. ügyvezető-helyettese. A gyümölcskultúrákban nincs nagy bajuk a hideggel, hiszen a fák nyugalmi állapotban vannak. A tavalyi év utáni relatív csapadékszegénységnek sincs egyelőre jelentősége a gyümölcsültetvényekben.

Vass Zsolt felsőörsi gazdálkodó is vetett őszi kalászosokat, de - mint mondja - még nem volt ideje, hogy a károkat megbecsülje. Nála most a vaddisznók okoztak óriási kárt. Tizenkét hektáros olaszperje-ültetvényén 80 százalékos a kár, mert a vaddisznók teljesen feltúrták a területet. Elmondta, hogy ez a korábbi években nem fordult elő, ráadásul a termeltetőnek az elmaradt termés miatt kötbért is kell fizetnie. Abban bízik, hogy a vadásztársaság megfizeti legalább a kár egy részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!