Gazdaság

2013.12.03. 11:59

Pápai hús: Kell a védettség (?)

Pápa/Budapest – A pápai húsgyárban történt elbocsátás kapcsán két helyi országgyűlési képviselőnél a szakszervezeti tisztségviselők védelmében tett kezdeményezést a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ).

Tremmer Tamás

A pápai húsgyár szakszervezeti vezetőjének, Harkai Attilának az elbocsátását követően a minap dr. Kovács Zoltán (Fidesz) és Gőgös Zoltán (MSZP) pápai országgyűlési képviselőknél a Munka Törvénykönyvének módosítását kezdeményezte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ). A Kapuvári József elnök által jegyzett kezdeményezésben felhívták a figyelmet arra, hogy a tavaly életbe lépett Munka Törvénykönyve (MT) – a korábbi szabályozással ellentétben – már nem biztosít védelmet a munkahelyi szakszervezeti tisztségviselőknek.

Miután kézhez kapta a levelet, Gőgös Zoltán személyes beszélt Kapuvári Józseffel. Abban maradtak, hogy nyitott kapukat döngetnek, ő ugyanis támogatja a kezdeményezést. Az MSZP-s politikus kifejtette, az MT tárgyalásakor már tettek ilyen irányú módosítási javaslatot, de akkor nem értek célt vele. A Magyar Parlament idén még két hétig ülésezik, ez idő alatt lehetetlen lesz ennek a tárgyalása, ezért a mostani felvetésnek szinte kizárólag kommunikációs hatása van, érdemi kevésbé. Gőgös nem is szereti az ilyeneket. Szerinte a védettséget legfeljebb jövőre lehet elérni, ahhoz lehet, hogy kormányváltás szükséges, de a visszamenőleges hatályú törvénykezés akkor is kizárt.

Dr. Kovács Zoltán a levélre írásban válaszolt a HDSZ elnökének, annak tartalmáról azonban Kapuvári hozzájárulása nélkül nem kívánt nyilatkozni. Lapunk munkatársa természetesen kereste a szakszervezeti elnököt, de ő Brüsszelben tartózkodott, s a levelet még nem kapta kézhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!