Gazdaság

2013.03.20. 17:59

Gagyi termékek, veszélyes cumik, mágneses játékok

Fehér füstöt okád az új fúrógép, ráz a vasaló, a fénycső nem világít - fogyasztóként rengeteg bosszúság és megannyi veszély fenyeget bennünket.

Osváth Sarolta

Meghívást kaptunk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) nyílt napjára, és láttuk, hogy a laboratóriumokban milyen vizsgálatoknak vetik alá a piacokat elárasztó, gyanúsan olcsó termékeket.

A maszk tűzállónak bizonyult

A fúrógép vonzónak tűnt, a márkás terméknél jóval olcsóbb, és nagyobb teljesítményt ígért, így a vásárló megvette. Otthon azonban már az első használatkor kiderült, a fúrógép nem bírja a 220 voltot és nem képes akkora teljesítményre, amint amennyit ráírtak. Ónodi Ákos labormérnök csak tíz másodpercre indította el a fúrógépet, az már égett szagot árasztott és füstölni kezdett. Nincs kétség, ez a termék nem felel meg a ráírt minőségi paramétereknek, ráadásul veszélyes is. A sorsa minden bizonnyal az lesz, hogy az NFH megtiltja a forgalmazását. A fogyasztóvédelmi hatóság vizsgáló-laboratóriumaiba a pórul járt vásárlóktól, de gyakrabban a piacokat, vásárokat járó fogyasztóvédelmi felügyelőktől érkeznek vizsgálatra kifogásolt, vagy csak gyanúsnak látszó termékek. 

Felsorolni is nehéz lenne, hányféle áru kerül naponta, hetente a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság különböző területekre szakosodott laboratóriumaiba. Hajsütő, hajszárító, kenyérpirító, szendvicssütő, a háztartási kisgépek sokasága, számtalan gyerekjáték, lámpák, karácsonyfadíszek, de még búvárszivattyú is. A laborokban műszeres és tapasztalati vizsgálatoknak vetik alá a termékeket, és ha szükséges, a hatóság elrendeli kivonásukat a forgalomból.

A huzalok hajtogathatóságát vizsgálták



A következő asztalra a szendvicssütőket helyezték, s gumikalapáccsal azt tesztelték, vajon állják-e az ütéseket, vagyis a műanyag burkolat mennyire képes megvédeni az esetleg áramütést okozó elektromos vezetékeket. Ez alkalommal a teszt negatív volt, a szendvicssütők jól vizsgáztak.

- A hozzánk bekerült karácsonyi égősoroknak viszont mindegyike alkalmatlan volt a használatra - tudtuk meg Várfalvi Bálinttól, a mechanikai és villamos laboratórium mérnökétől. - Ezek főként a piacokon, a bolti árnál lényegesen olcsóbban árusított füzérek voltak. Többségük nem is működött, vagy tűz- és áramütés-veszélyesek voltak. Mint a laborban megtudtuk, most a hamis kompakt fénycsövek jelentik a "slágert!" Az EU döntése alapján a hagyományos izzókat fokozatosan ki kell vonni a forgalomból, és helyettük az energiatakarékos kompakt fénycsöveket ajánlott használni. Ezért a piacot elárasztották a gyenge minőségű, alacsony paraméterekkel rendelkező, hamisított fénycsövek. A hazai háztartásoknak viszont egyre fontosabb az energiatakarékosság, ezért mindenki örül, és nem sokat fontolgatja, ha akcióban például 400-500 forintért kompakt fénycsövet vásárolhat. A legfőbb  gond az, hogy ezek az olcsó fénycsövek korántsem  tudják azt, amit a hagyományos izzók.

Gyerekhalált okozhat 

- A tájékoztató szerint a vizsgált fénycső például megfelel egy 60 wattos izzó fényerejének, a fénymérő szerint erről azonban szó sincs, a kompakt fénycső legfeljebb a fele-harmada fényerőt produkál - állapította meg a szakember. Az a vevő, aki ezekből bevásárolt, hogy a lakásában lecserélje a régi izzókat energiatakarékos fénycsövekre, nagyon rosszul járt. Korántsem lesz olyan fény a lakásában, mint amire számított. Az olvasólámpa mellett éppenséggel csak olvasni nem tud... Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy csak a márkás, jó minőségű fénycsövek megbízhatóak, igaz, ezeknek az ára a többszöröse, mint az alkalmi vételben vagy akcióban kínált termékeké. Szerencse, ha a hamisított, főként kínai gyártmányok ráadásul nem okoznak balesetet.

A labor villanysütőjében a farsangi maszkok tűzállósága vizsgázik: a szakemberek arra kíváncsiak, vajon hő hatására megolvad-e a műanyag és a festék? Sőt, a másik vizsgálóasztalon nyílt lánggal is tesztelték a göndör hajat imitáló műanyag álarcot. A maszkok - szerencsére - jól vizsgáztak. De nem volt gond a vizsgálatra beküldött műanyag burkolatú filléres gázöngyújtókkal sem: a gáztartály állta a nyomáspróbát, és a tíz másodperces égetési próba sem olvasztotta meg a burkolatot.

Veszélyes cumik

 

 

- Nem úgy a cumik! A gyerekek éles kis fogait utánzó szerkezet előbb húzta, nyúzta, majd simán átlyukasztotta a gumiját. Sápi Tamás labormérnök szerint ennek az a veszélye, hogy a kicsik szervezetébe  káros anyag kerülhet. Még veszélyesebbek, hiszen halált is okozhatnak a mágneses játékok: az EU-ban már előfordult, hogy a kisgyerek észrevétlenül lenyelt két mágnest, amely a beleiben összetapadt és perforációt okozott. A tünetek közben sima influenzára utaltak  - mesélte a szakember. Amire kiderült, hogy mi okozza a problémát, már késő volt...

- Az Európai Unió az eset kapcsán külön figyelmeztetést adott ki a fogyasztóvédelmi hatóságoknak. A szülők úgy tudnak védekezni a baleset ellen, hogy mielőtt a gyerek kezébe adják a játékot, megszámolják, és miután befejezte, szintén ellenőrzik a mágneseket. De bajt okozhatnak a plüssállatok is, ha nem elég nagy szakítószilárdságú az anyaguk, és a töltőanyagot például megeszi a kisgyerek. Akár életveszélyes sérüléseket is okozhatnak a játékokon lévő túl vékony zsinórok, ezért ezeket is rendszeresen vizsgáljuk - hangsúlyozta. 




Balesetet okozhatnak a háztartási gépek esetében a nem elég erős, nem megfelelő anyaggal bevont huzalok is. Kritikus pont a csatlakozás, ahol bírniuk kellene a több ezerszeres hajtogatást is. De ha a termék piaci "gagyi", nem vagyunk biztonságban! Ha nem vesszük észre, hogy az új vasalónk vagy a fúrópisztolyunk szigetelése néhány használat után elengedte magát, rojtos és kilóg a vezeték, komoly veszélynek (például áramütésnek) vagyunk kitéve - figyelmeztettek a NFH laboratóriumi szakmérnökei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!