Gazdaság

2013.03.07. 16:56

Állásinterjú, nem vizsga

Az állásinterjút fogjuk fel kötetlen beszélgetésnek, ismerkedésnek, ahol önmagunkat kell adnunk és nem vizsgafeladatokra készülnünk. És a cigarettát se közvetlen az interjú előtt szívjuk el!

Tremmer Tamás

Ki többször, ki kevesebbszer, de vélhető: egyszer az életben már bizonyára mindenki volt állásinterjún. Ki hogyan készül fel egy ilyen eseményre? A korábbi pozitív élmények többnyire megerősítést adnak, az ilyen emberek többnyire optimistán vetik bele magukat a következő megmérettetésbe. Akit viszont a negatív történések már mélyen megsebeztek, pláne, ha már amúgy is igen nehéz helyzetben van, azon a kiszolgáltatottság érzése lehet úrrá. Míg az előbbi előnyös, az utóbbi hátrányos lehet az álláskereső számára.

Mit tegyünk annak érdekében, hogy sikeresen vegyük az akadályokat és inkább kihívásnak, mintsem rossz dolognak éljük meg az állásinterjúkat? - kérdeztük az Aurum Recruitment tanácsadóját. Egyed Ildikó úgy fogalmazott, az alapfeltevés az, hogy az interjúztató fél rendelkezik azon szakmai kompetenciákkal és tapasztalatokkal, melyek szükségesek egy szakszerű interjú levezetéséhez. Javasolta, hogy fogjuk fel az interjút egy kötetlen beszélgetésnek, ismerkedésnek, ahol önmagunkat kell adnunk és nem a vizsgafeladatokra készülni. Egy higgadt, nyugodt, őszinte tekintetű érkezés és bemutatkozás már önmagában fél siker.

Egy állásinterjúra nem árt előzetesen felkészülni. Nézzük át alaposan, mire is pályáztunk, ha lehet, minél több információt gyűjtsünk be a cégről is, ahova jelentkeztünk. A szakmai önéletrajzunkat tároljuk el a vizuális memóriánkban, hogy könnyedén és logikai sorrendben tudjunk számot adni eddigi pályafutásunkról. Akár vihetünk is magunkkal egy példányt. Ha ezt nem tesszük meg, ne lepődjünk meg, ha már az első öt percben "leírnak" minket.

A várható, miérttel kezdődő kérdésekre próbáljuk előre összeszedni a gondolatainkat, mert ilyenből lesz egypár. Mint például: Miért pályázta meg ezt az állást? Miért érzi úgy, hogy ön az ideális jelölt? Miért pont minket választott? Miért hozta azt a döntést, hogy... és így tovább.

A legtöbb helyen megkérdezik azt is, milyen szakmai sikereket ért el eddig a jelölt, amire igazán büszke lehet. Ha több ilyen is van, kezdjük az épp megpályázott állás kapcsán a legrelevánsabbal. Azt szintén gondoljuk végig, milyen pozitív személyiségjegyeink vannak, melyekre támaszkodni tudtunk a sikerek elérésében, és mik azok a dolgok, amiben sokkal jobbak vagyunk, mint mások. A jó önismeret fontos, hisz ezzel kell eladni magunkat. Legyünk minden esetben pontosak, sőt inkább érkezzünk pár perccel előbb a helyszínre.

 

Mi a hátrányos az álláskeresőknek?

Néhány  megszívlelendő észrevétel: az interjúztatót inkább öltözzük túl, mint alul. Nőknél az eltúlzott smink és tömény parfüm ugyanúgy tilos, mint a túl mélyen kivágott blúz vagy a semmit el nem takaró miniszoknya. A férfiak kerüljék a bermudanadrágot és lehetőleg a kedvenc cigarettájukat se közvetlenül az interjú előtt szívják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!