Gazdaság

2013.01.07. 15:51

Itt a szintvizsgák időszaka

Megyei körkép - A szintvizsga hiteles képet ad a tanulók időarányos felkészültségéről, gyakorlati ismeretiek szintjéről, és lehetőséget biztosít a hiányzó ismeretek pótlására, ezért elengedhetetlen.

Tremmer Tamás

A héten megkezdődik a kamarai szintvizsgáztatás. Ez az „állomás” a szakmai vizsgát megelőző tanévben információt ad a tanulók időarányos felkészültségéről, gyakorlati ismeretiek szintjéről, és lehetőséget biztosít oktató és tanuló részére egyaránt a hiányzó ismeretek pótlására, fejtette ki lapunknak dr. Somogyi Istvánné, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. Hozzátette, a szakmát tanuló diákok egy részének a szintvizsgán történő részvétel különösen nagy megmérettetést jelentett, hiszen a legtöbbjük először végezte el egyedül egy munkafolyamat minden munkafázisát, kizárólag saját tudásukra voltak utalva egy-egy munkadarab elkészítésekor vagy szolgáltatásnyújtás során.

 

Kőműves Lajos szakoktató dolgoznak az asztalostanulók. A tavalyi vizsgák átlageredménye 3,5 lett (Illusztráció: Orosz Péter)

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett szintvizsgákon a 2012/2013-es tanév őszi periódusában, 12 szakmában 22 szintvizsgán 296 tanuló adott számot évközi tudásáról és gyakorlati készségeinek fejlődéséről. A vizsgák átlageredménye 3,5 lett, ami nem mondható rossznak. Nyolc tanuló tett sikertelen vizsgát, de nekik is van lehetőségük a javításra.

Dr. Somogyi Istvánné kifejtette, a szintvizsgákon ismételten bebizonyosodott: a gyakorlati képzés egyik legfőbb feladata az elméleti ismeretekre alapozott szakmai gyakorlati jártasság és képességek megszerzésének elősegítése. Rendkívül fontos, hogy a tanulók alkalmassá váljanak választott hivatásuk ellátásra, komplex módon felkészített szakemberekként kerüljenek ki a munkaerőpiacra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!