2011.09.13. 19:00
Fókuszban a helyi termelők
Várpalota - Helyben termelt, egészséges élelmiszerek kínálatát biztosítaná védjegy bevezetésével a zirci és várpalotai kistérségben egy, a helyi önkormányzatokkal együttműködő civil szervezet.
A Környezetbarát, helyi élelmiszerek piacának fejlesztése elnevezésű pályázat a gyakorlatban a termelői oldal és a fogyasztói piac fenntartható módon történő létrehozását és összekapcsolását jelenti. Első lépésként egy mezőgazdasági tanúsítási rendszert, úgynevezett védjegyet hozunk létre, amely környezettudatos módon előállított egészséges termékek minősítését teszi lehetővé - mondta el a Thuri-várban tartott projektindító előadáson Forgács Tamás, a DNS Egyesület képviselője.
Elhangzott, a projekt részeként mintagazdaságot alakítanak ki a zirci Reguly Antal Mezőgazdasági Szakközépiskola tangazdaságában, ahol a nyilvánosság számára megtekinthető a pályázatban foglalt környezettudatos gazdálkodási modell, valamint itt történik a programba bevont háztáji termelők felkészítése is. Forgács Tamás kiemelte, az első évben mintegy 20-30 termelő bevonására kerülhetne sor, elsősorban a közétkeztetési igények kiszolgálása céljára, később azonban támogatni kívánják a termelőket abban is, hogy termékeiket feldolgozott formában is, félkész vagy késztermékké alakítva állítsák elő.
Ehhez a logisztikai-koordinációs központot hoznak létre Várpalotán, amely összefogja a kistermelőket és terményeiket összegyűjtve eljuttatja a feldolgozóiparba. Az így előállt félkész és késztermékeket a beszolgáltatott termények arányaiban osztják vissza a termelők felé. A logisztikai-koordinációs központ a tervek szerint három fő funkciót lát majd el. Egyrészt mintaboltként üzemel a háztáji termelők által előállított minősített helyi termékek forgalmazására, raktár a termékek tárolására, valamint logisztikai-koordinációs iroda a fogyasztói igények kiszolgálására, illetve a szemléletformáló kommunikációs kampány kivitelezésére, majd a fenntartási időszakban a lakossági tanácsadás elvégzésére.