Gazdaság

2011.06.02. 15:14

Tisztulóban a piac

Veszprém - Az eddigi gazdasági eredmények kissé kedvezőbbek, de nem töltik el optimizmussal a vállalkozókat. Van, aki szerint még nem kifelé megyünk a válságból, mások azonban bizakodóbbak.

Németh F. Bernadett

Sötéten látja a jövőt Piltmann Miklós építőipari vállalkozó, aki szerint a pályázati pénzek komótos mozgása miatt sokan mentek csődbe. Idén az ágazatban nem lesz fellendülés, jósolja Piltmann Miklós, legalábbis, ha a pályázati rendszerek nem gyorsulnak fel, és a kifizetések az eddigi, rendkívül nehézkes és lassú módon történnek.

- Manapság kétféle ember építkezik: a nagyon gazdag és a nagyon buta - utóbbi akkor is belefog a projektbe, ha tudja, nem lesz pénze befejezni. Ráadásul vannak olyan megrendelők is, akik pontosan tudják, hogy nem fizetnek majd. A szégyenletes behajtási szabályozás miatt pedig nem is érdemes futni a pénzünk után - kesereg a szakember, aki a családi házas megrendelésekről éppen a feketegazdaság elkerülése érdekében váltott a közületi megrendelőkre, de itt sem járt szerencsével. Az állami megrendelések szinte teljesen elhaltak, s erre még csak ígéretet sem kaptak. Ígérték ellenben, hogy a mezőgazdaságban lesznek építkezések, ezeken kaphatnak munkát a magyar cégek, de eddig sehol egy megrendelés, mondja.

 


 
- Hogy is lennének mezőgazdasági fejlesztések, ha életképtelen a modell - teszi fel a kérdést a vállalkozó, aki elismeri, talán egy kicsit pesszimista, de úgy érzi, legutoljára a Bokros-csomag idején voltak ilyen helyzetben.
 
- Jobban meg kell vizsgálni a 27 százalékos exportra vonatkozó adatokat, mennyi közöttük a "tiszta" magyar cég - vélekedett Mónus Gyula, a MetalTec 2001 Kft. vezetője. A nyugat-európai vállalatok ugyanis valóban előrébb tartanak a gazdasági válságból való kilábalásban, s a magyarországi leányvállalatok esetleg produkálhattak jó eredményeket, ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyar gazdaság előremozdult.
 
- A magyar cégek 2008 óta egyenes vonalat produkálnak, s ez az év a legmélyebb gödröt jelentette. Azóta alig mozdultunk el erről a szintről. De az első negyedév után még korai jósolni. Kilátásaink nekünk is vannak, de ez tavaly is így volt, s végül semmi nem realizálódott belőlük. Ezért én a nagyon pozitív, bizakodó hangulatban nem osztozom.

Óvatos, de kissé derűlátóbb Peretsényi György, több - fuvarozási, forgalmazó és probiotikus terméket előállító  vállalkozás vezetője.
- Mondhatnánk, hogy az első negyedév a tavalyi, tavalyelőttihez képest eredményesebb, de vajon érdemes-e azokhoz viszonyítani, hiszen a mélyponthoz képest minden apró elmozdulás emelkedésnek számít. A hazai és nemzetközi fuvarozásban jobb a helyzet, de nem tudjuk, ez mennyire lesz tartós. Ennek az ágazatnak pénzre és biztonságra lenne szüksége hosszú távon. A járműforgalmazásban ma a legolcsóbbat keresik, és lízingbe senki nem mer belevágni. Ellentétben azzal a szokással, ami néhány éve még uralkodott: tízszázalékos önrésszel boldog-boldogtalan vitte az autókat. Ma nem vállalnak rizikót, semmi olyanba nem fognak bele, aminek nem látják a végét. A mi cégünknél egyébként javulásra számítok, szerintem húsz százalékkal jobb eredményt érünk el, mint tavaly. A piac tisztul, az erősebb vállalkozások maradnak talpon. De hogy mindez a makrogazdaságra is jó hatással lesz - ebben nem vagyok biztos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!