Gazdaság

2011.06.29. 08:52

Szakképzők központban

A Térségi Integrált Szakképző Központoknak köszönhetően megyénkben jók a szakképzés feltételei.

Tremmer Tamás

 A TISZK tulajdonképpen olyan intézményi társulás vagy gazdasági társaság, amely különböző szakképző intézmények részvételével jön létre, nagyrészt megőrizve az intézmények önállóságát.  Indokolja a TISZK-ek létrehozását az is, hogy 2008. szeptember 1-jétől kizárólag a térségi integrált szakképző központban folyó gyakorlati oktatás tárgyi feltételeinek fejlesztésére adható a fejlesztési támogatás a gazdálkodó szervezetek részéről.
 
A szabályozás alapján a TISZK nem közoktatási intézmény, hanem lényegében egy új szerveződési forma. Pontosabban fogalmazva: szakképzés-szervezési feladatellátási rendszer, a hatékonyabb szakképzésre irányuló struktúra. Előnyei, hogy koncentrálja a szakképzés anyagi- és human erőforrásait.
Biztosítja a legkorszerűbb gyakorlati képzési feltételek megteremtését és folyamatos szinten tartását. Koncentrálja a munkaerő-piaci kapcsolattartást, regionális együttműködésre készteti az iskolákat, a munkaadói és munkavállalói oldalt, és a kamarákat egyaránt.

A szakképzéshez jók a megyében az iskolai feltételek. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara célja - együttműködve az iskolafenntartókkal, a TISZK-ekkel és iskolákkal, - hogy növekedjen a beiskolázások száma, a képzés mennyisége és szakma szerkezete egyre jobban közelítsen a gazdaság igényeihez.
 
A jó minőségű szakképzés elősegíti a célirányos munkaerőellátást, ezért a kamara ezen a területen erősen növelte szerepvállalását az elmúlt években. Jelenleg a kamarai rendszer 125 szakma felügyeletét latja el együttműködve a munkaadói érdekképviseletekkel.
 
A jövőben a szakképzésben csökken a human tárgyak óraszáma, ezzel arányban nő a gyakorlati órák száma, amely lehetőséget biztosít a szakmák színvonalasabb elsajátítására. Ezek a változások azt is igénylik, hogy több vállalkozás foglalkozzon tanulóképzéssel, és tartson fenn olyan gyakorlati képzőhelyet, ahol a tanulok a kor színvonalának megfelelő körülmények között sajátíthatják el a szakmát.

A jövőben hatékony pályaorientációs tevékenységgel elő kell segíteni, hogy a szülők és a pályaválasztás előtt álló tanulók széleskörű és korrekt információkat kapjanak a továbbtanulási lehetőségekről. Ennek keretében be kell mútatni az egyes szakmákat, azok szépségeit, gyakorlásának feltételeit, és a hosszú távú karrier lehetőségeket. Az elmúlt évek összehangolt tevékenységeinek már vannak eredményei, így például. minden hiányszakmában növekedett a beiskolázások száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!