Gazdaság

2011.03.03. 17:58

Tudni kell haladni a korral

Címkék#nikecell

Budapest, Balatonfűzfő - Az energiahatékonyság és az energiatudatosság témakörében első konferenciáját szervezte meg a Nikecell Kft. A működésük során szerzett sokéves tapasztalatot és felhalmozódott szakmai tudást kívánták átadni a minap tartott konferencia keretében.

Tremmer Tamás

 A növekvő energiaárak, a környezeti problémák minduntalan arra emlékeztetnek bennünket, hogy tudatosabban kell élnünk. Haladni kell a korral és ki kell használni a kínálkozó technikai újításokat, ezért a környezetünk is hálás lesz. Ilyen terület az energiahatékonyság, amely az új épületek tervezésénél, de a régiek felújításánál is kiemelkedő szempont. Az energiahatékony épületek tervezése a fenntarthatóság, az élhető jövő alapfeltétele, fejtegette Kecső Zoltán, a Nikecell Kft. ügyvezető igazgatója, amikor a társaság által szervezett konferenciát megnyitotta.

A szakkonferencia alapgondolata az volt, hogy A jövő már elkezdődött. Ezzel szólították meg az építész társadalom azon érdeklődő tagjait, akik velük közösen arra törekszenek, hogy minél tökéletesebb épületeket hozzanak létre. A rendezvénnyel az energiatudatos gondolkodásra, a fenntarthatóságra, valamint az energiahatékony épületek tervezésének jelentőségére kívánták felhívni a figyelmet az építész szakma magyar és külföldi kiválóságai.

 



A konferencián több neves szaktekintély tartott előadást. Többek között Szemán György, a Magyar Építőanyagipari Szövetség elnöke, aki nemzetgazdasági szempontból vizsgálta az energiatudatos építés hatásait, valamint dr. Zöld András, a Debreceni Egyetem oktatója, aki az aktuális hazai és külföldi energetikai szabályozásokra helyezte a hangsúlyt. Dr. Osztroluczki Miklós, nyugdíjazott egyetemi tanár az épületkárok megelőzésének, illetve korrigálásának trükkjeit ismertette előadásában.

A Budapesti Műszaki Egyetemről több előadó is érkezett: dr. Fülöp Zsuzsanna épületszerkezeti sajátosságokra hívta fel a figyelmet, dr. Várfalvi János a hőszigetelések belső klimatikus hatásairól számolt be, dr. Reis Frigyes akusztikai szempontból közelítette meg a kérdést, míg Wiesner György a Knauf képviseletében volt jelen és az üveggyapot szárazépítési szerkezetekben történő alkalmazásáról tartott szemléletes előadást.

A külföldiek közül Ksnia Petrichenko, a 3CSEP Közép-európai Egyetem doktorandusza előadásában az épületek klímaváltozással kapcsolatos szerepét ismertette, Jan Ryple alkalmazástechnológus páravédelemről tartott előadást, míg Elmar Boy az XPS termékeket és alkalmazásukat mutatta be.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!