Gazdaság

2011.02.23. 16:54

Mérnökök a fejlődésért - Környezetvédelem és megújuló energiák a középpontban

Veszprém - Az éves közgyűlés előtt dr. Bálint András, a Pannon Egyetem alkalmazott gépészeti tanszékének vezetője mutatta be a korszerű laboratóriumokat.

Varga Ibolya

Dr. Bálint Andás, aki a Gépészeti Tudományos Egyesület helyi csoportjának vezetője is, kifejtette, hogy csak olyan egyetemeken lehet értékes diplomát szerezni, amelyek lépést tartanak a gazdasággal, korszerű  eszközökkel dolgoznak és részt vállalnak a kutatásokból is.

A műszaki értelmiség szerepéről dr. Veress Gábor, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) országos elnöke szólt. Az MTESZ hetvenezer tagjával a legnagyobb civil szervezet az országban. Tagjaik tudása óriási szellemi tőkét képvisel. Ezt a kormányzat is elismeri, szakmai kérdésekben kikérik a vezetőik véleményét. Sajnos, a mérnökök az utóbbi években alig vettek részt a politikában, pedig tudásukkal sok tévedést segítenének elkerülni.

A megyei szervezet tavalyi tevékenységét dr. Hankó András elnök értékelte. A megyei szervezetet huszonegy tudományos egyesület huszonhét csoportja alkotja, csaknem kétezer tagjuk van. Az egyesületek vezetői, tagjai meghatározó szerepet játszanak az egyetemi és középiskolai matematika- és fizikaoktatásban, az energiagazdálkodás, a gépipar, a közlekedés, a faipar, az erdészet, az agrárgazdaság, az élelmiszeripar, a vegyipar, a földmérés, a hidrológia, a geofozika, a bányászat és kohászat, a szilikátipar, a papír- és nyomdaipar, a földtudományok, valamint a szervezés- és vezetéstudomány területén. Több egyesületük száz évnél régebben működik.

A megyében hét tudományos egyesület a Pannon Egyeten tanszékei, illetve intézetei keretein belül működik, a többiek a vállalkozásokkal építettek ki élő kapcsolatot. A megyei szervezet támogatja az iskolán kívüli szakmai oktatást, a megújuló energiák hasznosítását, az energiahatékonyság növelését, a fenntartható fejlődést elsősegítő környezetvédelmi feladatokat. Évente tucatnyi szakmai konferenciát szerveznek, több témában folyamatosan tanácsokat adnak, nemzetközi szakvásárokat látogatnak, megszerzik és terjesztik a korszerű technológiai, informatikai ismereteket.

Az ellenőrző bizottság beszámolóját az elnök távollétében Vécsi Barnabás, a megyei szervezet ügyvezető igazgatója ismertette. Kiderült: pénzügyi szempontból a tavalyi volt a megyei szervezet legrosszabb éve. Több mint másfél millió forintos veszteséggel tudták csak megvalósítani a terveiket. Most még van valamennyi tartalékuk, ami lehetővé teszi, hogy az idei év első programjait megszervezzék, de a jövőjük bizonytalan. Annak ellenére, hogy évtizedekig nyereségesen dolgoztak, tízmilliókat adtak kölcsön az országos szervezetnek. A pénzüket, ami már kamatostól ötvenmillióra rúg, azonban nem kapták vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!