Gazdaság

2011.01.23. 18:25

Elkerülhetetlennek látszik az áremelés

Pápa - A hazai élelmiszer-ipari körülmények miatt nehéz a helyzete megyénk egyik zászlóshajójának, a Pápai Hús 1913 Kft.-nek. A társaság folyamatosan növekszik ugyan, közben pedig egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük.

Tremmer Tamás

Éppen két éve annak, hogy megmentették a felszámolási eljárás alá került pápai húsgyárat. A vállalat az új tulajdonosi struktúrában 2009. január 1-jétől kezdte tevékenységét. A társaság akkori árbevétele megközelítette a 17 milliárd forintot. A 2009. év során 240 ezer sertést vágtak, melynek fele saját hizlaldáikból és a termeltetési integrációból került ki. Mindezzel a  produktummal a  Pápai Hús 1913 Kft. a cégek megyei rangsorában a kilencedik helyen áll. Alkalmazottaik száma meghaladja az 1100-at.

A gazdasági válság, illetve a magas európai húskészletek miatt az unión belüli értékesítésük lecsökkent. Ugyanakkor a távol-keleti, a japán, az amerikai szállításaik növekedtek. Az exportpiac csökkenésének ellentételezésére a társaság a nyers termékek hazai piacán növelte részesedését, tájékoztatott Politzer József ügyvezető igazgató. Tavaly csaknem tíz százalékkal növelték belföldi nyershús-értékesítésüket. Az elmúlt évben már 293 ezer darab vágósertést dolgoztak fel, az árbevételük meghaladta a 18 milliárd fontot. A gazdasági válság mélyülésével mind a belföldi, mind a külföldi piacokon a termékek árai mérséklődtek. Mindezt szigorú költséggazdálkodással tudták csak túlélni.

Az idén 300 ezer sertés levágásával számolnak, ehhez az alapanyag  fele saját állományukból, illetve bérhizlalásból  rendelkezésükre áll. Az idei esztendőben minden területen további növekedéssel számolnak, a tervezett árbevételük meghaladja a 20 milliárd forintot. Politzer József jelezte, nem egyszerű év előtt állnak. Ha tartani akarják idei számaikat, rendkívüli erőfeszítésekre lesz szükség. A vállalatnál évi egymillió liter üzemanyagot használnak fel, a drágulás pedig évi több tízmilliós pluszköltséget is jelenthet számukra.


Ennek kigazdálkodása igen nagy nehézséget okoz, kompenzálásra alig van lehetőségük. A másik súlyos csapás a magas takarmányár, a sertéstelepeiken ugyanis rengeteg az éhes száj, s nem mindegy, mennyiért etetnek, ami maga után vonja 2011-ben a felvásárlási árak emelkedését. Az exportértékesítésnél 275 forintos euróárfolyammal számoltak, de ez is bizonytalan.

A hazai kiskereskedelem további visszaesésére ugyancsak lehet számítani, ami szintén kedvezőtlen számukra, hiszen az árbevételük 67 százaléka belföldi értékesítésből származik. A megnövekedett költségeiket házon belül már nem tudják kigazdálkodni. Mindezek miatt a második negyedévtől elkerülhetetlennek látszik a pápai húsos cég részéről az áremelés a hazai piacon.

A pápai társaságnál sokat áldoznak termékfejlesztésre, a hazai piacon megszokott tradicionális ízeket szeretnék visszacsempészni a pultokra. A nehézségek ellenére előretekintenek, piacaik megtartása érdekében elkerülhetetlen a technikai, technológiai fejlesztés, melyhez szükséges az épületek átalakítása is. Új szeletelő-, csomagoló-, valamint húsfeldolgozó gép beállítását tervezik. Mindezek együttes költsége 680 millió forint, amihez állami támogatást nyertek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!