Gazdaság

2010.09.13. 16:50

Tudatosabbak a kisbefektetők

Budapest - Átrendeződnek a lakossági megtakarítások: az utóbbi egy évben inkább a hosszabb távú megoldásokat választják a banki megtakarításokkal rendelkezők, és érteni, látni akarják a pénz működtetésének fő elemeit is - számoltak be friss tapasztalataikról a Pioneer Alapkezelő és az UniCredit Bank vezetői közös sajtótájékoztatójukon.

Osváth Sarolta

- Több érdekes fordulattal szembesültünk a válság során a befektetők viselkedésében - emelte ki Komócsi Sándor, az UniCredit Bank Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója. - Az első ilyen meglepetés 2008 utolsó hónapjaiban ért bennünket: a nagy részvénypiaci áresések hatására a kisbefektetők soha nem látott mértékben vásároltak közvetlenül tőzsdei részvényeket, elsősorban a hazai cégek papírjait, ez folytatódott 2009 első negyedévében is az újabb drámai áresésekre reagálva, majd amikor az árfolyamok elindultak felfelé, eladták a részvényeiket.

Mindez meglepően tudatos és bátor magatartásra utal. Ugyanakkor a befektetési jegyek piacán inkább az óvatosság dominált, a 2008 őszi és 2009 tavaszi pánikban tömegesen szálltak ki és inkább realizálták a veszteséget, mentették, ami maradt. A trendfordulót követően hosszú hónapokba tellett, mire újból megindult a tőke az alapok felé. Azóta azonban - és ez a másik változás - szinte töretlenül nő a befektetési jegyek népszerűsége, ma már rekordokat dönt a befektetési alapok állománya.

Eközben a lakosság teljes betétállománya összességében csökken - mutatott rá Komócsi Sándor -, bár a bankbetétek összetételében is tetten érhetők a változások. Az első fél évben az éven túli betétek állománya átlagosan hat százalékkal, a két éven túli betéteké pedig csaknem tíz százalékkal növekedett a piacon, ennek következtében a hazai bankrendszerben a lekötött betéteken belül az éven túli lakossági betétek aránya 11 százalék. Magyarázatul hozzátette:  Az ügyfeleket nyilván a jelenlegi alacsony kamatszint és ezáltal a hosszabb távon elérhető magasabb hozam reménye tereli ebbe az irányba.

A válság óta a kisbefektetőkre az óvatosság is egyre jellemzőbb, ezért főként a tőkevédett alapokat részesítik előnyben. Ma már kifejezett elvárásuk az is, hogy érthető, átlátható legyen számukra a pénz mozgása.

A kisbefektetők magatartásának változása a bankokat, az alapkezelőket is új stratégia kialakítására készteti - vette át a szót Vizkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. - Világos az irány: meg kell dolgozni a jó hozamokért, miközben a tőke védelmét biztosítani kell. A válság megmutatta, hogy a piacok rövid idő alatt is drámai változásokra képesek, ezért a korábbi opciós struktúrák helyett rugalmasabb, a piaci környezethez alkalmazkodni képes termékeket kell kínálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!