Gazdaság

2010.07.28. 19:10

Lépésenként építkeznek

Nemesvámos - Mérnöki irodaként kezdtek, majd létrehoztak egy szerszámkészítő üzemet, ma pedig már alkatrészgyártáson törik a fejüket a GNSZ Kft.-nél.

Tremmer Tamás

A nagy múltú, mára megszűnt Bakony Művek három szerszámtervező mérnöke alapította meg a GNSZ Kft.-t. Az 1996-ban indult vállalkozás keretei között kezdetben kizárólag szerszámtervezést végeztek.

Úgy tapasztalták, a szerszámgyártásra is van igény, ezért ebbe is belevágtak, tudtuk meg Gergely Gyula ügyvezető igazgatótól. 2000-ben alvállalkozók bevonásával kezdődött a szerszámgyártás, de három évvel később, igaz, bérelt csarnokban, de megnyitottuk saját szerszámgyártó üzemünket.

Jó döntést hoztak, hiszen a szerszámgyártásuk azóta is rendületlenül fejlődik. Főleg hidegalakító és sajtolószerszámokat gyártanak, ebben a műfajban kevesen dolgoznak az országban. A legmodernebb CNC vezérlésű maró-, köszörű- és szikraforgácsoló gépekkel rendelkeznek, csak így lehet eleget tenni a megrendelők magas minőségi elvárásainak.

A piacon szakmunkáshiány van, ezért ők is képeznek tanulókat. Évi 57 fiatal fordul meg náluk, akik az idősebb kollégáiktól tanulhatják meg a szerszámkészítés fortélyait.

Az ügyesebbeknek munkát is ajánlanak, már van pár saját nevelésük. Ugyancsak jelentkeznek hozzájuk egyetemi hallgatók is. Minden évben jönnek páran szakmai gyakorlatra, a tavalyi vendégük már náluk alkalmazott. A társaságnál jelenleg több mint negyvenen dolgoznak.

Legnagyobb partnereik a jármű-, illetve az építőiparból kerülnek ki, többek között a megrendelőik sorában tudhatják a Suzukit, a Veluxot. 2003-tól már külföldre is szállítanak szerszámokat. A válság a nemesvámosi társaságot is meglegyintette, az árbevételük ugyan nem csökkent, de a nyereségtartalom a felére esett vissza.

Gergely Gyula úgy érezte, a piac kezd konszolidálódni. Idén újra több megkeresésük volt, mint tavaly, amit jó jelnek értékelt, erre már lehet alapozni.

További gépi beruházásokat terveznek. Van egy megnyert pályázatuk, ennek ke- retében egy háromdimen- ziós, mikronpontosságú mérőgépet vásárolnak, amely már a legszigorúbb autóipari tanúsítvány, a VDA szerinti mérésre képes. A napokban újabb pályázatot kívánnak beadni. Egy CNC portálmarót szeretnének vásárolni, amely lehetővé teszi, hogy már 4,5 méter hosszú szerszámot is tudjanak gyártani a jelenlegi 2,5 méter helyett. Ezzel további piaci lehetőségek nyílnak előttük.

Az ügyvezető kijelentette, feltett szándékuk a tevékenységi kör bővítése. Mivel az új terület ezt lehetővé teszi, oda egy alkatrészüzemet szeretnének telepíteni. E téren előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Knorr Bremsével, a társaság most auditálja a GNSZ-t.

A munkát jövőre kezdenék, kezdetben egyszerűbb, kisebb szériás alkatrészekkel, majd fokozatosan bővítenék a tevékenységet és a darabszámot egyaránt.

Fejlődésük érdekében Nemesvámos határában zöldmezős beruházásba fogtak, új telephelyet alakítanak ki. Mindez 142 millió forintba kerül, amelyhez 71 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a Közép-dunántúli Operatív Program telephely-fejlesztési pályázatán.

Az összegből 625 négyzetméter alapterületű irodát és járműipari műhelycsarnokot emelnek. Gergely Gyula elmondta, az épület már szerkezetkész, még az idén meglesznek a belső munkákkal, a gépek telepítését a jövő év elején kezdik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!