Gazdaság

2010.05.25. 18:46

Tanulási segély az általánoshoz

Veszprém - Az Út a munkához elnevezésű szociális és foglalkoztatási program célja, hogy a segélyből élők tömegeit irányítsa át a munka világába.

Varga Ibolya

Eszerint csak azok kapnak rendszeres szociális támogatást, akik valóban nem tudnak dolgozni. A többieknek vagy közfoglalkoztatásban, vagy  ha nem végezték el a nyolc általánost és nem töltötték be a harmincötödik életévüket  képzésben kell részt venniük. Azok pedig, akiknek nem tudnak munkát biztosítani, rendelkezésre állási támogatást folyósítanak.

Az aktív korúak ellátására jogosultak körébe tartozó személyek közül a közfoglalkoztatásban vagy képzésben részt vevőket az állami foglalkoztatási szervnél álláskeresőként nyilvántartásba veszik, velük az állami foglalkoztatási szerv álláskeresési megállapodást köt, és  részükre a települési önkormányzatok biztosítják a közfoglalkoztatásban való részvétel feltételeit.

A munkavégzés időtartamára az aktív korúak ellátására jogosult személy munkabért kap, munka hiányában pedig  egyfajta kompenzációs jellegű pénzbeli ellátásként  úgynevezett rendelkezésre állási támogatást nyújtanak naki. A rendelkezésre állási támogatás havi összege rögzített, az öregségi nyugdíj mindenkori havi legkisebb összegével egyezik meg.

A 35 év alatti, az általános iskola nyolcadik évfolyamát sem elvégzett  fiatalok körében  szociális ellátás folyósításának feltétele az alapfokú iskolai végzettség megszerzése. Esetükben a segélyezetti életforma állandósulásának megakadályozása érdekében az együttműködés fő formája  nem a közfoglalkoztatás, hanem a képzésben való részvétel. A későbbiekben erre épülhet a munkaerőpiac által igényelt szakmákra felkészítő tanfolyamokon való részvétel ingyenes biztosítása.

Az aktív korúak ellátásában részesülő jogosultaknak  együtt kell működniük a települési önkormányzat által kijelölt intézménnyel, jellem-zően a családsegítő szolgálattal. A társadalmi reintegrációt szolgáló együttműködés tartalmi elemeit a beilleszkedési program határozza meg, amelyet a települések önkormányzatai dolgoznak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!