Gazdaság

2010.05.31. 16:50

Felértékelődik a civil kontroll

Budapest - Az emberek ma már nem fogadják el a korrupciót - hangsúlyozta Peter Eigen, a Transparency International (TI) alapítója, aki azért látogatott Magyarországra, hogy találkozzon a korrupcióellenes küzdelem vezetőivel.

Osváth Sarolta

A TI magyarországi tagozata ugyanis javaslatcsomagot dolgozott ki az új magyar kormány számára a korrupció visszaszorítására.  A nyilvánosság a legfontosabb fegyver a korrupció ellen - emelte ki a budapesti sajtóbeszélgetésén Peter Eigen. 

A média ma már érti és közvetíti is, hogy a korrupciónak milyen súlyos társadalmi veszélyei és következményei vannak. Németországban például jelenleg 110 korrupciós eset van bíróság előtt, ezek korábban nem kerültek volna a taláros testület elé. A helyzet megváltozott, sokkal érzékenyebbek lettünk mindannyian a közpénzekkel való visszaélések iránt.

A Transparency International tevékenységének jelentős része van ebben. A berlini központú szervezet 1993-as megalapítása óta más civil szervezetek is létrejöttek és dolgoznak a korrupció ellen. Az ENSZ és a szakosított szervezetei, az IMF is fellép a korrupció ellen, létezik egy megállapodás is, amelyet 140 ország ratifikált, a magánszektor is egyre erőteljesebben tiltakozik.

A Világbank szerint évi ezermilliárd dollár folyik el a korrupciós csatornákon, Peter Eigen szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa, ennél jóval több a kár. A korrupció ugyanis az oka, nem pedig a következménye például a szegénységnek. Milliárdok szenvednek, élnek szegénységben a világon a korrupció miatt. A korrupció által ugyanis olyan beruházások valósulnak meg, amelyekre nincs szükség. A felesleges beruházások terhelik a környezetet, s az orszá-gok adósságát is növelik.

Becsléseink szerint a fejlődő országok adósságállományának egyharmada korrupcióra vezethető vissza  mutatott rá.  Az így megvalósuló nagy projektek - például Latin-Amerikában, Ázsiában, Afrikában - elszívják a fejlődés lehetőségét, s ez az óriási kár. De a korrupcióra elfolyó ezermilliárd dollár sós mogyoró ahhoz képest, hogy ezek az országok mit veszítenek!

Peter Eigen szerint Magyarországra is igaz, hogy néhány éve még az átalakulás fénylő csillaga volt, most pedig a nemzetközi megítélés enyhén szólva csalódott. A korrupcióval fertőzött országokból a komoly tőke kivonul, s ez az adott országot teszi szegényebbé.

- Azt szokták mondani, hogy korrupciót teljesen nem lehet felszámolni - emelte ki Peter Eigen. 

- Mégis vannak Európában olyan országok, ahol szinte nincs jelen, ilyen például Svédország, és vannak 30-40 százalékosan fertőzött országok is. Magyarország ez utóbbi körbe tartozik. Nehéz lenne azt a még elviselhető szintet meghatározni, ami mellett jól működik a társadalom és a gazdaság. Sok múlik a szabályozáson: az intézmények általában meghatározzák a szintet, hogy a tisztviselőinek mit lehet elfogadni és mit nem.

A Transparency International alapítója azt hiszi, a korrupció globális felszámolása illúzió, és olyan sokba kerülne, hogy nem is érné meg, de a 95 százalékot megcélozhatjuk. Helytelennek tartja azt a véleményt, hogy egy kismértékű korrupció jó a gazdaságnak, mert olajozza a gépezetet, s erre az ázsiai kis tigriseket hozzák példaként.

Tény, hogy egyetlen olyan rendszer nincs a világban, ahol a döntéshozatal folyamatába ne kerülnének bele ajándékok. Súlyos a helyzet, amikor a korrupció már nem kivételes, egyedi eset, hanem beépült a rendszerbe.

Magyarországon a közbeszerzés ilyen terület, a rendszer korrupció nélkül szinte nem működik. A gazdaságkutatók szerint évi 400 milliárd forint közpénz tűnik így el. Mindez szorosan összefügg a pártfinanszírozással, az egésznek ez a méregfoga! Mindenki tudja, hogy a pártok hogyan jutnak kampánypénzekhez a központi büdzséből, s ha a politikai vezetők nap mint nap megszegik az általuk hozott törvényeket, akkor hogyan lehet az egyszerű állampolgártól jogkövető magatartást elvárni? A példamutatás és az átláthatóság megteremtése lenne az első fontos lépés.

A következő esztendőkben Magyarországon felértékelődik a civil kontroll, így megnő a Transparency International magyar tagozatának szerepe is  mutatott rá a TI alapítója. A kétharmados felhatalmazással rendelkező kormány mellett a parlamenti ellenzék rendkívül gyenge, ilyen helyzetben nem marad más, csak a független civil kontroll a hatalom ellenőrzésére.

Döntő fontosságú, hogy a jövőben ezeknek a szervezeteknek, jogvédő mozgalmaknak milyen mozgásterük lesz, javulnak-e a feltételeik, mert enélkül demokratikus politika nem lehetséges. Orbán Viktor új kormányának egyik próbatétele, hogy milyen teret biztosít a civil kontrollnak és meghallgatja-e a jelzéseiket, a véleményüket.

Összefogás az átláthatóságért

Peter Eigen 1988 és 1991 között a Világbank igazgatója volt, 1993-ban alapította meg Berlinben a Transparency Internationalt, a nemzetközi fejlesztések átláthatóságáért és a számonkérés lehetőségéért küzdő civil szervezetet, amely ma már több mint száz országban van jelen.

Magyarországon a TI, a Freedom House, valamint számos médium - közöttük a Pannon Lapok Társasága - fogott össze a kampányfinanszírozás visszásságainak feltárása érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!