Gazdaság

2009.10.19. 02:29

Huszonöt évesek

Veszprém - Éppen negyed százada, 1984-ben alakult meg a Bramac Kft., amellyel a korszerű és minőségi betoncserép, valamint a tetőfedő-kultúra is megjelent Magyarországon.

Tremmer Tamás

A felszámolási eljárás alá került Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat (VÁÉV) romjain 1984. szeptember 24-én megalakult a VÁÉV-Bramac Kft. A cégbejegyzés több szempontból is egyedülálló volt, a gazdasági rendszerváltás időszakában nem mindennapos esemény volt egy külföldi vállalat magyarországi színre lépése, másrészt ez volt hazánk újkori történetének első termelő vegyesvállalata. Potos Jánossal, a társaság ügyvezető igazgatójával a 25 éves jubileum kapcsán beszélgettünk.

A VÁÉV felszámolása nyomán hátrahagyott ipari infrastruktúra, a szabaddá vált szakképzett munkaerő jó lehetőséggel kecsegtetett a Bramac International előtt, amit nem akartak kiaknázatlanul hagyni. Potos János leszögezte, a magyarországi piacra lépésükhöz jókora bátorságra volt szükség, hiszen a veszprémi vegyesvállalat volt a cégcsoport első külföldi beru-házása. A döntéssel egyébként lavinát indítottak el, ugyanis erőteljes terjeszkedésbe kezdtek a térségben. Ma már a Bramac-konszern tizenkét országban huszonegy telephellyel rendelkezik. Szerencsére a folyamatos növekedés a magyarországi leányvállalatra is jellemző. A veszprémi gyárat 1985. szeptember 24-én avatták. Majd 1988-ban létrejött a második vegyesvállalat Dunakeszin, 1989-ben pedig már a harmadik vegyesvállalat, a DUTÉP-Bramac is megalakult Kecskeméten. Végül 1991-ben a három társaság veszprémi székhellyel, Bramac Kft. néven fuzionált. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a jubiláló cég nemcsak az idehaza megszokottnál magasabb minőségű termékkel köszönt be az országba, hanem a magyarországi tetőfedő-kultúra emelését is a zászlajára tűzte. Alapfilozófiájuk, hogy nem tetőben, hanem tetőrendszerben gondolkodnak.

A komplex tetőrendszer kialakításához szakképzett mesterekre van szükség - a magas fokú szakértelemnek azonban híján voltak a magyar tetőfedők, és az utánpótlás sem tűnt biztosítottnak. Ezért 1995-ben szakiskolát alapítottak, ekkor kezdte meg működését Veszprémben a Medgyaszay tetőfedő iskola. De nemcsak az ifjakat, a felnőtteket is megszólították. Az építészek, a tervezők számára kiírták az év tetője pályázatot, a tetőfedők számára meghirdették a tetőfedő- olimpiát. Mindkét verseny már több mint tízéves múltra tekinthet vissza, s rendkívül jó a visszhangjuk.

A tetőfedő anyagok piacának több mint felét a betoncserép teszi ki, és ennek a szegmensnek vitathatatlan piacvezetője a Bramac. Fennállásuk óta mintegy 850 millió tetőcserepet gyártottak Magyarországon.

A cégre az innovatív magatartás jellemző, számukra kiemelten fontos a fejlesztés, a piaci igényeket feltáró kutatás. A piacot több esetben is sikerült meglepniük. Például 2004-ben vezették be a különleges bevonattal készülő Protector termékeiket. A tavalyi esztendő pedig a solar technika megjelenésének éve volt. Potos János elárulta, a jövőt is az iránymutató, a tetőfedő-ipart formáló fejlesztésekkel képzelik el.A tetőfedő anyagok piacánakmár több mt a feléta betoncserép teszi ki

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!