Gazdaság

2009.10.28. 09:54

Az a kis piros lámpa

Veszprém - A készenléti áramfogyasztás nagyságrendjére és a standby üzemmód csökkentésének fontosságára, lehetőségeire hívja fel a figyelmet a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület.

Nagy Terka

Magyar kutatók becslése szerint a hazai háztartások éves energiafogyasztásának átlagosan nyolc százalékát adja a készenléti üzemmód. Pedig ezek kiküszöbölésével 266 tonnával csökkenthetjük Magyarország éves széndioxid-kibocsátását. Ezzel is teszünk valamit az éghajlatváltozás mérsékléséért és még pénztárcánkat is kíméljük.
 
Sokan tán már nem is emlékeznek rá, hogy milyen bekapcsolni a televíziót gombbal, úgy, hogy a készülék az áramfelvételt a gomb bekapcsolása után kezdi meg.

Ilyenkor nincs világító kis piros (vagy más színű) lámpa, mely jelzi nekünk, hogy a készülék folyamatosan áram alatt van úgynevezett készenléti (standby) üzemmódban. A berendezések ebben az állapotban is fogyasztanak, és mint tudjuk, sok kicsi sokra megy.
 
- A Budapesten látható Zöld Pont - Élhető város a Millenárison kiállítás (amely december 30-ig látogatható) egyik témája a pazarló készenléti üzemmód tudatosítása.

Az interaktív installáció segítségével megtudhatjuk például, hogy egy számítógép standby üzemmódban évente 140 KWh, egy DVD lejátszó 87 KWh áramot fogyaszt. Ez az érték a tv esetében 60, a Hifi esetében 100 KWhév. Ez egy átlagos háztartásban évente 387 KWh fölösleges fogyasztást okoz.

Ennyi árammal egy energiahatékony mosógép két évig üzemel - mondta Kiss Renáta, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület programvezetője.

- A legegyszerűbb, ha az elektromos készüléket kihúzzuk a fali csatlakozóból, vagy nemcsak a távirányítót, hanem a kikapcsoló gombot is megnyomjuk.

Egyszerű megoldás az is, ha kapcsolható elosztóra kötjük az egyszerre használt készülékeket és ekkor is egy mozdulattal áramtalaníthatjuk, illetve áram alá helyezhetjük a berendezéseket - tette hozzá a programvezető.
 
Sok országban rutinszerűen alkalmazzák az úgynevezett standby killereket (készenléti üzemmód ölő berendezéseket). Ezek érzékelik a televízió vagy a hifi-készülék távirányítójából származó jelet, és a kikapcsolás után áramtalanítják a berendezést.

A számítógépekhez gyártott típusok az USB porton keresztül ismerik fel a kikapcsolást, és áramtalanítják a kapcsolódó fogyasztókat is: magát a PC-t, nyomtatót, képernyőt is.
 
Magyar kutatók becslése szerint a hazai háztartások éves energiafogyasztásának átlagosan nyolc százalékát adja a standby üzemmód. Ezek kiküszöbölésével évente mintegy 815 GWh energiát takaríthatnánk meg, amivel 266 tonnával csökkenthetnénk az éves széndioxid-kibocsátást. És ha sikerül a széndioxid-kibocsátásunkat csökkentenünk, tettünk valamit az éghajlatváltozás mérsékléséért és még a pénztárcánkat is kíméljük.
 
Kvízkérdések
 
1. Mit tehetünk egyéni szinten a készenléti áramfogyasztás csökkentése érdekében?
 
2. Mekkora egy átlagos számítógép éves készenléti fogyasztása?
 
3. Mennyivel lenne csökkenthető az ország éves széndioxid kibocsátása, ha megszüntetnénk a készenléti üzemmódot?
 
A kérdésekre a fenti cikkben megtalálja a választ. Várjuk a megfejtéseket levelezőlapon a Csalán egyesület, 8201 Veszprém, Pf. 222. címen, vagy a [email protected]) elektronikus címen október 31-ig. A helyesen válaszolók közül hárman elosztóval ellátott kapcsolót nyernek. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!