Gazdaság

2009.09.10. 02:29

Megnyílt az őszi fogyasztási vásár

Budapest - Igényes és változatos az idei BNV, a látogatók nem csalódnak, a 14 ország 470 kiállítójának változatos standjain mindent megtalálnak, ami egyebek közt a mai lakberendezésben trendi.

Osváth Sarolta

A több mint húszezer négyzetméteres kültéri és fedett bemutatók arról tanúskodnak, hogy a hazai   termelők a gazdasági recesszió alatt felzárkóztak a legfejlettebb nemzetközi színvonalhoz.  

Szerdán délelőtt megnyílt a Budapesti Nemzetközi Vásár, a Hungexpo Vásárközpontja immár szemmel láthatóan megújulva, igazi európai kiállítási és konferenciaközpontként fogadta az ünnepélyes megnyitóra érkező látogatósereget. A nyitást ezúttal összekötötték a kiállítás díszvendégeként jelen lévő Kína köszöntésével. 

Az A pavilonban minden a lakberendezés körül forog. Már a bejáratokat övező szabad téren a legmenőbb kerti bútorok, hawaii garnitúrák, grillezők és egyéb alkalmatosságok állítják meg a látogatókat. 

Odabent pedig mint egy óriási fürdő: jacuzzik, masszázskádak bugyogtatják a forró vizet, elegáns sarokkádak, zuhanyfülkék foglalják el a Tér, Forma és Design elnevezésű kiállítás első részét.

Az egyik fő helyen található a pápai Haas Sohn Kft., az őszi BNV-k hagyományos kiállítója. Elekes Lajos Gábor értékesítési vezető egyik vendéget fogadja a másik után, nem panaszkodhat az érdeklődésre. 

A kandallókályhákat gyártó és forgalmazó cég ezúttal is újdonsággal rukkolt ki, a Molde típusú, hazai gyártású kandallók - nem nehéz megjósolni - várhatóan megnyerik a vásárlókat. 

A vegyes - fa- és széntüzelésű - kandallókályhák ugyanis lényegesen olcsóbbak, mint az importból származó hasonló termékeik, ugyanakkor új, divatos kivitelben, természetes homokkővel burkolva is gyártják. A vásár alkalmából szeptember 25-ig ráadásul nyolcszázalékos kedvezményt is nyújtanak minden termékük árából. 

A kereskedelmi vezető szerint a gazdasági válság felkeltette az érdeklődést a hagyományos fűtési módok iránt, vevőik jelentős része gazdaságossági és fűtésbiztonsági okokból választja ezt a fűtési módot. 

Az idén jelentős forgalomfelfutást tapasztaltak, amiben nyilván az áfaemelés hatása is érezhető volt, de ezzel együtt év végére 20-30 százalékos növekedést várnak. 

A jövő évvel kapcsolatban sem pesszimisták a várakozásaik, de hogy ne érezzék a visszaesést, a BNV-n az idén is meg kellett jelenni - tette hozzá. Szintén az A pavilonban találtuk meg a megyénket képviselő másik kiállító, a Balatonudvariban működő Szalontai Bt. standját. 

A mindössze háromfős családi vállalkozás az alternatív energiafelhasználói piac egyik jelentős szereplője, alternatív fűtési rendszereket forgalmaz, öt-hat nemzetközi márka képviselőjeként kapcso- latban áll az országban e piacon meghatározó márkakereskedőkkel. 

Szalontai Gábor
rendszermérnök is azt mondja, a recesszió kevésbé érinti a céget, sokkal inkább az, hogy az energiatakarékosságot, az alternatív energiák alkalmazását célzó pályázatok késnek vagy ki sem írják őket. 

Partnereik számára teljes szolgáltatást nyújtanak, a pályázatírástól a teljes fűtési rendszer kiépítéséig. Egyre nagyobb az érdeklődés a munkájuk iránt - fogalmazott -, főként a fiatalok választják az egészségesebb és biztonságosabb megoldásokat, különösen amióta a pellet mint fűtő- anyag hazánkban is hozzáférhető. 

Az A pavilonból, a bútorok és lakberendezés világától nehéz elszakadni, pedig a BNV-n még kilenc nagyobb árucsoport újdonságai várják az érdeklődőket. 

A kert, a hobbi, a barkácsolás, az irodalom, a gyermekbirodalom, a wellness és az egészség témakörében is érdemes körülnézni, s akkor még a gasztronómiai bemutatókat nem is említettük, kós- tolással egybekötve. 

A kísérő rendezvények programjai is változatosak, érdemes az Agrárexpo standjain is körülnézni, a Géniusz Európa című kiállítás a legújabb nemzetközi találmányokról szól, a Nyelvparádé a nyelvtanulás iránt érdeklődőknek nyújt hasznos információkat. 

A szeptember 13-ig nyitva tartó BNV számos szórakoztató programot is kínál, szeptember 11-én például nőnapot tartanak, ingyenes belépéssel. A zárónapon a vásárközpont a magyar dal napjának helyszíne is lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!