Gazdaság

2009.04.23. 02:28

Csökkenő utasszám

Megyei körkép - A növekvő munkanélküliség és a nehezedő életkörülmények miatt jelentősen csökkent az utasszám megyénk Volán-társaságainál.

Tremmer Tamás

Az első negyedévben összesen 11,6 százalékkal esett vissza az utasszám a Somló Volán járatain. A helyi járatokon 15,9, a helyközi járatokon 8,8 százalékos a csökkenés - tájékoztatott Barta János vezérigazgató. 

A helyközi járatokon idén nem volt áremelés. Mi lenne, ha lett volna? A helyi és helyközi járatokat együttesen vizsgálva a menetjegy értékesítése tíz, a bérletesek száma 15, a kedvezménnyel utazók száma pedig 16 százalékkal esett vissza. 

Ennél is szomorúbb a tendencia: ha a jelenlegi adatokat a tavalyi év második feléhez hasonlítjuk, akkor azt látják, hogy a helyi járati bérletek értékesítése terén már 27,6 százalékos a csökkenés.

- A helyi járatainkon a diákok és az idősek száma nem változott, viszont a dolgozói bérletek eladása tíz százalékkal apadt - tudtuk meg Bebesi Istvántól. A helyközi vonalainkon átlagosan 8,8 százalékos az utasszám csökkenése. A teljes árú menetjegyek visszaesése tízszázalékos. 

A Bakony Volán vezérigazgatója hozzátette, náluk is érződik a növekvő munkanélküliség, különösen a Pápa-Győr, a Zirc-Győr, a Zirc-Veszprém, a Várpalota-Veszprém, a Várpalota-Székesfehérvár vonalakon számottevő a visszaesés. 

A járataikon arányos a csökkenés, járatritkítás szóba sem jöhet. Hasonló helyzetről számolt be a Balaton Volán vezérigazgatója, Csima László is. Az első negyedévben náluk a helyi járatokon tíz, a helyközi vonalakon hét százalékkal csökkent az utasok száma. 

A helyi járatokon minden kategóriában egységesen apadt az utazóközönség. A helyközieken a teljes árú menetjegyek, illetve a bérletesek száma csökkent erőteljesebben.

Csima László szerint ezek figyelmeztető jelek, ugyanis a visszesés hatására öt százalékkal csökkent a társaság árbevétele. Az apadó utasszám már trend, de a gazdasági nehézségek hatására kezd még jobban felerősödni az utazási kedv csökkenése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!