Foci Eb

2016.06.14. 18:30

A sors kárpótolt minket - Fantasztikus magyar siker az osztrákok ellen

Bordeaux - Erre senki sem számított: Magyarország 2:0-ra legyőzte a labdarúgó Európa-bajnokságon Ausztriát.

B. Virág Rita

Ismerik a viccet? Habsburg Ottónak mondja a kancellárja: „Uram, ma osztrák-magyar meccs lesz az Eb-n.” „És ki ellen?”. A két ország közös történelmét és a statisztikát ismerve, a magyarok még sosem kaptak ki Ausztria ellen tétmeccsen, ettől függetlenül a sógorok várhatták esélyesebben a találkozót.

Még el sem helyezkedtünk a kanapén, amikor Alaba fél perc elteltével tüzelt és a bal kapufát találta telibe. Óriási kő esett le minden magyar szívéről, hogy kifelé pattant a labda. A 10. percben újra a Bayern München sztárja tesztelte Királyt. Ki kell emelnünk a veszprémi Langot és Kádárt, akik többször is remekül helyezkedtek és fontos szituációkban tisztáztak. A 35. percben egy lecsorgó labdára csapott le Junuzovic , aki 18 méterről tüzelt, Király nagy bravúrral tolta ki a labdát a jobb sarokból. A 41. percben Arnautovic lódult meg, Harnik azonban elcsúszott és tiszta helyzetben nem tudott kapura lőni. A 43. percben Nagy szerzett labdát, Kleinheislert indította, aki a remek ütemben érkező Dzsudzsák elé tálalt, utóbbi végül nem találta el a kaput.

Osztrák helyzetekkel kezdődött a második félidő, ám a magyar védelem rendre a helyén volt. Az 55. percben negyven méterről Dzsudzsák tornáztatta meg az osztrák kapust. Aztán jött a nap első csodája, Szalai és Kleinheisler játszott össze, előbbi lépett ki a védők közül, és a kirontó kapus alatt a hálóba lőtte a labdát, 0:1.

Szalai Ádám (fehérben) hosszú idő után szerzett gólt a magyar válogatottban, nagyon megérdemelte (Fotó: MTI)

A 66. percben Kádárt talpalta le Dragovic, aki ezért megkapta második sárgáját és mehetett az öltözőbe.

Az emberhátrányban Ausztria folyamatosan a magyar kapu előtt kavart, de Király biztosan állta a sarat.

A 72. percben Nagy és Német okozott káoszt az osztrák védelemben, Németh löketét bravúrral védte a hálóőr.

Sabitzer előtt adódott aztán lehetőség, szerencsére azonban fölé vágta a labdát.

A 87. percben aztán Stiber adta meg a kegyelemdöfést Ausztriának: nagyszerű kiugratás végén remek mozdulattal emelte át a labdát Almeren, 0:2.

 

Ausztria-Magyarország 0:2 (0:0)
Bordeaux, 50 ezer néző. V.: Turpin (francia).
Ausztria: Almer - Klein, Dragovic, Hinteregger, Fuchs - Baumgartlinger, Alaba - Harnik (Schöpf, 78.), Junuzovic (Sabitzer, 59.), Arnautovic - Janko (Okotie, 65.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller.
Magyarország: Király - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Gera, Nagy Á. - Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber, 79.), Németh (Pintér, 89.) - Szalai (Priskin, 69.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck.
Gól: Szalai 62., Stieber 87. Kiállítva: Dragovic 66.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!